Začíná filmový festival v Cannes. Odboráři hrozí, že ho na protest proti reformám odstřihnou od proudu

Francouzské odbory CGT by se na protest proti důchodové reformě mohly pokusit vypnout proud na filmovém festivalu v Cannes. Jeho 76. ročník v úterý zahájí premiéra historického snímku Jeanne du Barry – Králova milenka od francouzské režisérky Maïwenn, kde hlavní roli krále Ludvíka XV. ztvárnil Johnny Depp. Americký herec Michael Douglas bude během slavnostního ceremoniálu oceněn za celoživotní přínos kinematografii.

Cannes (Aktualizováno: 11:34 16. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípravy na filmový festival v Cannes

Výpadek elektřiny může ohrozit filmový festival v Cannes | Zdroj: Reuters

O hlavní festivalovou cenu Zlatá palma se uchází 21 snímků včetně nejnovějších počinů od režisérů Wese Andersona, Nanniho Morettiho či Kena Loache.

V závěrečný den, v sobotu 27. května, předá Zlatou palmu vítězi předseda poroty, jímž bude letos švédský režisér Ruben Östlund. Ten prestižní ocenění získal loni za satiru Trojúhelník smutku.

V sekci La Cinef (dříve Cinéfondation) budou soutěžit dva krátké snímky z pražské FAMU – Electra režisérky Darji Kaščejevové a drama režiséra Petra Pylypčuka Osmý den. Filmová akademie letos v Cannes představí i nesoutěžní počin, projekt Gone polského režiséra Piotra Jasińského ze zahraniční katedry.

V závěrečný den předá Zlatou palmu vítězi předseda poroty, kterým je letos švédský režisér Ruben Östlund | Foto: Eric Gaillard | Zdroj: Reuters

Výpadek elektřiny by mohl zásadně narušit úterní slavnostní zahájení, první promenádu po červeném koberci a projekce. Pořadatelé nevědí, jak moc vážně je výhrůžka míněná, a tak na parkovišti zapojili pět generátorů, napsala v úterý stanice BFM TV.

„Festival v Cannes je místem, které je po dobu 15 dnů chráněno, ale zároveň je vždy terčem jistého počtu požadavků, protože ti, kteří je vznesou, na sebe přitáhnou pozornost médií,“ uvedl za pořadatele festivalu Thierry Frémaux.

Žena na útěku, žena z plastu. Rovnou dva snímky z FAMU budou soutěžit v Cannes

Číst článek

V zájmu hladkého průběhu filmového svátku každoročně úřady zakazují demonstrace a setkání v blízkosti Croisette, které je centrem festivalu. Odbory CGT ale zákaz odmítly respektovat a svolaly hned několik protestů. V pátečním prohlášení uvedly, že v Cannes také hodlají „sehrát svou scénku“.

Na pátek svolaly odbory za hranice zakázaného prostoru demonstraci zaměstnanců v hotelnictví. Na neděli ohlásily protest proti důchodové reformě a za lepší sociální podmínky pro sezónní pracovníky. Místní představitel CGT slíbil na neděli také „překvapivou akci“.

Na konci dubna francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na protesty proti penzijní reformě ohlásil akční plán na 100 dní.

Zaměstnanci v energetice v rámci CGT v reakci na Macronův plán ohlásili vlastních 100 dní „energetických narušení“ se zaměřením speciálně na festival v Cannes, píše Le Monde.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme