‚Nikdy nechtěla být vzorem, ale přesto se jím stala.‘ Stovky lidí se rozloučily s herečkou Janou Hlaváčovou

Přirozeně mravním a krásným člověkem. Tím byla podle ředitele Národního divadla Jana Buriana herečka Jana Hlaváčová. Zemřela bezmála před dvěma týdny 13. ledna v 85 letech. V pátek se s ní v Národním divadle rozloučily stovky diváků, prezident České republiky Petr Pavel, kolegové i její studenti z DAMU.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„S láskou. To byla první slova, která mě napadla, když jsem se dozvěděl, že nás Jana Hlaváčová opustila.“ Tak budou na Janu Hlaváčovou vzpomínat studenti, které vyučovala od 80. let minulého století. Za ně všechny v Národním divadlem promluvil jeden z nich, herec Ivan Trojan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z rozloučení s herečkou Janou Hlaváčovou v Národním divadle

Podle něj charakterizovala Janu Hlaváčovou hlavně slova zájem a důvěra. „Nechápu, jak si to všechno mohla zvládnout a obsáhnout. Snad proto, že si měla tak velké srdce a otevřenou náruč, a že si více myslela na ty druhé, než na sebe,“ řekl. 

Generální ředitel Národního divadla Jan Burian připomněl její divadelní, ale i filmové a televizní role. Podle něho byla Jana Hlaváčová představitelkou toho nejlepšího z moderního herectví.

„Její postavy byly dojemné, protože se podobně jako jejich tvůrkyně samy nad sebou nedojímaly. Spojovala je vřelost, ba vášnivost a samozřejmá autenticita. Nikdy nechtěla být vzorem, ale přesto se jím stala."

V závěru vystoupil také její častý herecký partner Petr Kostka, který přednesl báseň Tíha hlíny od Jaroslava Seiferta: „Tak jako strom opakuje svou korunu, v koruně vlastních kořenů tak dole pod hlínou, které ještě dlouho žijí, když podťatý strom již padl, možná i lidem po smrti zbývá trocha života.“

Zemřela herečka Hlaváčová, bylo jí 85 let. ‚Budou na ni vzpomínat příští generace,‘ říká Heřmánek

Číst článek

Jako čestná stráž se u rakve vystřídali například Jiřina Bohdalová, Tomáš Töpfer, Svatopluk Skopal, Bára Hrzánová nebo Simona Postlerová. Na poslední cestu z jeviště pak doprovodila zesnulou herečku státní hymna a dlouhotrvající potlesk zaplněného divadla.

S Janou Hlaváčovou se rozloučily i stovky diváků. Ti zdůrazňovali, že herečku nejvíce charakterizovalo slovo lidskost. „Uznávala jsem jí nejen jako úžasného člověka, ale jako vynikající herečku, která nás obohatila svým herectvím a vůbec svým lidským přístupem ke všemu. Se vším, co ona předvedla byla lidská opravdová, zrovna tak jako její manžel Luděk Munzar,“ uvedl jeden z nich.

„Rozloučení bylo velmi emotivní. S Janou Hlaváčovou rozhodně odešla jedna velká éra českého divadla,“ připomněl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Na prknech Národního divadla vystupovala herečka čtvrt století, dalších dvacet strávila v angažmá v Divadle na Vinohradech.

Tomáš Maleček, eza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme