‚Tady jsou tak krásní lidé.‘ Festival Colours of Ostrava vyvrcholil vystoupením rappera Macklemora

Koncertem amerického rappera, hudebníka a skladatele vystupujícího pod jménem Macklemore vyvrcholil v sobotu v Ostravě čtyřdenní festival Colours of Ostrava. V industriálním areálu Dolních Vítkovic jej doprovodila početná kapela a skupina tanečníků. Vystoupení sledovaly podle odhadů desítky tisíc lidí. Pořadatelé konkrétní čísla neuvádějí.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Macklemore na hudebním festivalu Colours of Ostrava

Macklemore na hudebním festivalu Colours of Ostrava | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK, Profimedia

„Tady jsou tak krásní lidé,“ řekl Macklemore po úvodní skladbě. „Přiletěli jsme ze Seattlu, abychom tady s vámi měli velkou párty. Mám tu nejkrásnější práci na světě,“ dodal.

Nigerijská hvězda Burna Boy na Colours of Ostrava nakonec nevystoupil. Nepřiletěl kvůli poruše letadla

Číst článek

V Ostravě vystoupil poprvé. V České republice se představil v roce 2018 na závěrečném dnu festivalu Aerodrome v Panenském Týnci. V roce 2020 měl být jednou z hvězd festivalu Metronome v Praze, který se ale kvůli koronavirové epidemii nekonal.

Skladby Macklemora se dostaly na vrcholky hitparád po celém světě. V dvojici s producentem Ryanem Lewisem získal v roce 2014 za debutové album The Heist a singl Thrift Shop čtyři ocenění Grammy.

Do Ostravy hudebník přivezl výpravnou show, která návštěvníkům nabídla velkou podívanou s hudebníky i tanečnicemi a tanečníky.

„Když jsme před časem viděli koncert Macklemora, hned jsme věděli, že ho chceme mít. Je to zážitek, na rozdíl od obvyklých rapových koncertů je Macklemore doprovázen živou kapelou s velkou výpravou, choreografiemi a podobně,“ řekla už dříve ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Poslední den festivalu

Program na hlavní scéně festivalu v sobotu zahájila izraelská kapela Tarante Groove Machine. Následovala česká kapela Monkey Business.

Její zpěvák Matěj Ruppert během koncertu vzpomněl také osobnost Davida Stypky. Rodák z Frýdecko-Místecka, hudebník, dvojnásobný držitel Ceny Anděl a několikanásobný laureát Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zemřel v roce 2021. „Byl to náš kamarád. Včera by měl 44 let,“ řekl Ruppert.

Začíná festival Colours of Ostrava s hlavní hvězdou OneRepublic. U stánků lze platit pouze bezhotovostně

Číst článek

Těsně před západem slunce scéna patřila americké indie-rockové kapele Interpol. Do České republiky se uskupení vrátilo po šesti letech a v dějišti festivalu představilo své loňské album The Other Side of Make-Believe.

„Na albu se trojice složená z kytaristy Daniela Kesslera, virtuózního bubeníka Sama Fogarina a zpěváka s nezaměnitelně zabarveným hlasem Paulem Banksem představila ve vrcholné hudební formě a potvrdila mezi svými fanoušky kultovní status,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Na festivalu se letos představilo přes 100 vystupujících. Sedm desítek z nich přijelo ze zahraničí, a to z 30 zemí. Hlavní hvězda, americká kapela OneRepublic, vystoupila ve středu. Její koncert sledovalo podle odhadů stejně jako v sobotu 30 000 lidí.

Naopak další dvě hvězdy, zpěvačka Ellie Gouldingová a nigerijská star Burna Boy, na poslední chvíli nedorazili.

Společně s festivalem se konal také šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot. Na něm se představili i dva vrcholní čeští politici. Prezident Petr Pavel vystoupil v pátek ve speciálním vydání politického podcastu Kecy & Politika. V sobotu jej následoval premiér Petr Fiala (ODS). Při debatě prezentoval svou vizi budoucího Česka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme