Letošní festival v Glastonbury skončil. Kendrick Lamar ho zakončil emotivní show s politickým motivem

V Británii v neděli krátce před půlnocí skončil jubilejní 50. ročník festivalu v Glastonbury. Hvězdami posledního dne byli Diana Ross v kategorii Legendy, Suzanne Vega na akustické scéně či raper Kendrick Lamar, který svým „přitažlivým“ vystoupením festival uzavřel, napsal v pondělí list The Guardian.

Glastonbury Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodinná farma v anglickém hrabství Somerset, kde se festival každý rok koná, má kapacitu přes 200 000 lidí. Davy se na anglický venkov nesjíždějí jen kvůli velkým hudebním jménům.

Glastonburský festival múzických umění, jak se celým jménem nazývá, hostí i divadelní soubory, cirkusové společnosti či diskusní fóra. O vstupenky bývá takový zájem, že se vyprodají v řádu hodin, ne-li rychleji.

Velký návrat do Glastonbury. McCartneymu nic nechybí - leda Lennon, myslí si hudební publicista

Číst článek

Nejskloňovanějším jménem ve spojitosti s posledním dnem festivalu je Kendrick Lamar, jehož pompézní vystoupení označil Alexis Petridis, jeden z předních hudebních kritiků listu The Guardian, za šokující a plné víry i zuřivosti.

Promyšlená show

Rýmy pětatřicetiletého amerického rapera, držitele čtrnácti cen Grammy i Pulitzerovy ceny v hudební kategorii, doprovázely dvě skupiny tanečníků, jedna ženská, druhá mužská. Lamarova show byla efektní a seriózní.

Rozhodně není jedním z těch umělců, kteří se zářivě usmívají na dav fanoušků na Glastonbury, nevěřícně třesou hlavou a vykládají, jak jsou vděční, že tam mohou být, píše Petridis.

Terapie jako nástroj společenské změny. Kendrick Lamar na novince vyzývá k sebereflexi

Číst článek

Své vystoupení uzavřel Lamar skladbou Saviour s trnovou korunou na hlavě. Na samém konci skladby, zatímco mu z hlavy stékala krev na bílou košili, opakoval Lamar se stále zesilujícím hlasem dokola rým: Soudí tebe, soudí Krista, Bůh provázej ženská práva. Lamar pak zničehonic zahodil mikrofon a odešel z pódia.

Jeho poslední slova rezonují v kontextu politického vývoje ve Spojených státech, kde nejvyšší soud minulý týden zrušil ústavní právo na potrat.

Návrat festivalu

Rekordmany letošního ročníku festivalu Glastonbury byli dvacetiletá Billie Eilish a osmdesátiletý Paul McCartney, kteří se stali v dějinách festivalu nejmladším a nejstarším sólovým interpretem v pozici headlinera na hlavní scéně Pyramid Stage.

Dalšími hvězdami letos byli Noel Gallagher, zpěvačka Lorde, kapela Pet Shop Boys nebo bývalý frontman Led Zeppelin Robert Plant. Další ročník je naplánovaný na 21. až 25. června 2023.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme