Karel Gott nezkazil podle Vondráčkové žádnou legraci. Troška ho označil za vzácného a skromného člověka

Popový král, fenomenální zpěvák, jeden z největších Čechů. Tak mluví o Karlu Gottovi osobnosti české hudební scény, jeho kolegové, přátelé i hudební publicisté. Nejpopulárnější český popový zpěvák zemřel v úterý krátce před půlnocí. Jeho žena Ivana na Gottových stránkách oznámila, že zemřel ve spánku v kruhu své rodiny.

reakce Praha (Aktualizováno: 20:21 2. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Helena Vondráčková a zpěvák Karel Gott na snímku z roku 2009

Zpěvačka Helena Vondráčková a zpěvák Karel Gott na snímku z roku 2009 | Zdroj: Profimedia

Například zpěvačka Helena Vondráčková vzpomínala na léta jejich spolupráce a třeba taky na zahraniční festivaly. Gott byl podle ní veselý člověk, který miloval humor.

„Je to pro mě smutná zpráva. Nicméně zažili jsme spolu během mnoha let nádherné koncerty, nádherné okamžiky, a to nejen pracovní, ale i soukromé, protože Karel byl velmi zábavný člověk, který nezkazil žádnou legraci,“ řekla.

Zemřel zpěvák a mnohonásobný zlatý slavík Karel Gott. Legendě české pop music bylo 80 let

Číst článek

Eva Pilarová, která s ním zpívala například ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, přijala zprávu s velkým zármutkem.

„Co k tomu mohu říct. Ať řeknu cokoliv, tak to vyzní jako fráze. A neříkat nic, to nejde, protože Karel znamenal pro spoustu lidí strašně moc. Mrzí mě to, když jsem ho viděla na oslavě jeho narozenin, tak mě nenapadlo, že je to naposledy. Je mi to moc líto, byl to kamarád,“ řekla zpěvačka.

Zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová označila Gotta za svůj vzor na jevišti.

„Znala jsem ho od svých studentských let, kdy mi dal příležitost být jeho hostem a dal mi mnoho užitečných rad. Měla jsem příležitost se od něho hodně naučit. Vždycky jsem ho obdivovala a měla jsem k němu úctu dodnes, i když jsme si už jako kamarádi tykali. Byl to obdivuhodný pokorný člověk, který miloval svoji profesi,“ sdělila Filipová.

„Je mi to strašně líto, odešel kamarád a člověk, kterého jsem měla opravdu moc ráda. Myslím, že s námi zůstane pořád dál, protože není možné, aby se taková vášeň, kterou dával do své práce, mohla někde ztratit. A ta vášeň k životu, myslím, že bude s námi pořád,“ řekla v České televizi zpěvačka Hana Zagorová.

Suchý: Písni Oči má sněhem zaváté jsme nevěřili. Neznámý chlapec byl najednou nejlepší v republice

Číst článek

Gottův dlouholetý spolupracovník Felix Slováček na dotaz České televize, jak si Gotta bude připomínat, řekl: „Já si ho nemusím připomínat, já ho mám v sobě. Mám ho úplně pod kůží, já ho mám pořád v srdci.

„Kája byl úžasný, byl to osobnost,“ řekla zpěvačka Lucie Bílá v rozhovoru pro Českou televizi.

„Karel Gott byl profík, miloval nejvíc své fanoušky, více než cokoli jiného a do poslední chvíle se jim věnoval. Byl ale i pro nás kolegy nesmírně důležitá bytost. Věděli jsme, že s ním je všechno v pořádku. Bylo krásné s ním stát na jevišti a setkávat se s ním,“ dodala. „Karel Gott je nenahraditelný,“ uvedla také.

„S Karlem byla vždy skvělá spolupráce. Byl to kolegiální, přátelský a velkorysý člověk,“ prohlásila v České televizi Marie Rottrová. „Bude to doba bez Karla Gotta,“ dodala. 

„Snažil se nemít nepřátele, s každým být za dobře. Dělal věci, které já bych nedokázal. Klidně se třeba dvě hodiny podepisoval po koncertě, já uteču zadním vchodem, protože to nemám rád. Ale vše, co lidé chtěli, udělal. Zlatý člověk,“ zavzpomínal v České televizi zpěvák a kytarista Petr Janda.

„Karel Gott měl zvláštní kouzlo. Na mě až tak nepůsobilo, ale na sta tisíce a miliony lidí několika generací ano. A také plnil závazky, což u hvězd jeho velikosti nebývá běžné. Když slíbil, že přijde, tak přišel,“ řekl na Radiožurnálu textař Michal Horáček.

„Všechna velká slova už byla řečena, takže mohu jenom dodat, že po Karlovi zůstane prázdno,“ podotkl hudebník Ondřej Hejma.

S velkou lítostí přijali zprávu o úmrtí Gotta také bratři Jan a Václav Neckářovi. „Měli jsme ho rádi, od doby, kdy začínal, byl něco jako zjevení. S mým bratrem (Václavem Neckářem) si stejně jako třeba s Waldemarem Matuškou nekonkuroval, protože každý měl své jiné publikum, uvedl hudebník Jan Neckář. „Pamatuju se, že když jsme ho na začátku šedesátých let poprvé viděli v televizi, naše maminka prohlásila, že jednou bude hrozně moc slavný. A nemýlila se,“ dodal.

Vzácný a skromný člověk

K úmrtí zpěváka Karla Gotta se vyjádřil také režisér Zdeněk Troška. „Měl jsem štěstí, že jsem ho léta mohl znát. Karel Gott byl opravdu vzácný člověk, vzdělaný a inteligentní a přitom neuvěřitelně skromný, pozorný a vlídný,“ řekl. Troška s Gottem spolupracoval třeba při pohádce Z pekla štěstí 2, oblíbeného zpěváka obsadil do dvojrole Pánaboha a Lucifera.

Zeman k úmrtí Karla Gotta: Je to zarmucující zpráva, byl skutečným umělcem a rozdával se druhým

Číst článek

S Gottem točil i Jan Hřebejk, který řekl, že by si přál mít Gottovu povahu.

„Došlo na Nietzscheho: Bůh je mrtev. Nebyl hrdina a věřil kdejaké konspiraci. Ale bavil lidi skoro 60 let, byl to hodnej člověk, byla s ním legrace, byl pozornej a pomáhal druhým. Jeho povahu bych si přál mít. Hvězdný život Karla Gotta se naplnil. Soustrast rodině a klobouk dolů,“ sdělil na twitteru Jan Hřebejk

Připojil také vzpomínku na natáčení s Gottem, kde při nahrávání koncertu nezvládl jeden ze sboristů správně zazpívat tón.

„Karel Gott zakašlal, všem se omluvil a řekl: Promiňte, já jsem dnes nastydlý. A všichni věděli, že to nebyla jeho chyba. Měl tenhle typ pozornosti a já jsem si říkal, že jsem si nedovedl představit, že by mu kdokoli v tomto ohledu něco zazlíval. Setkal jsem se s ním mnohokrát, ale tohle mi utkvělo v paměti,“ řekl Hřebejk, který s Gottem natočil jednu z povídek v televizním cyklu Škoda lásky

Bývali kolegové, ale pak je rozdělil komunistický režim. Zatímco Karel Gott zpíval dál, Martě Kubišové to pro její nesouhlasné postoje komunisté zakázali. „Karel mi stokrát řekl, že ho to mrzí a že se měl přidat na naši stranu. Bylo to pro něj očistné,“ řekla Kubišová v rozhovoru pro Deník N.

Herečka Jiřina Bohdalová kvůli svému pohnutí nechtěla odchod dlouholetého kolegy komentovat.

O úmrtí Gotta informují ve speciálních hlášeních i média v Německu, na Slovensku, Rusku či Polsku. Před pražskou vilou Karla Gotta se objevily první květiny od jeho fanoušků. V Gottově rodišti Plzni vyvěsili na radnici černou vlajku.

Fenomén Gott

Hudební publicista Miloš Skalka o Karlu Gottovi řekl, že byl fenoménem. Tím, že své profesi a zároveň i koníčku v jednom věnoval celý život. Podle Skalky to nebyl jen talent, co ho vynesl na špici, ale taky nesmírná pracovitost.

„On třeba vůbec nechápal, jak je možné, že někdo v létě jezdí na dovolenou, protože on rád třeba natáčel v létě. A najednou zjistil, že žádní muzikanti nejsou, že jsou všichni na dovolených a na chalupách. A on to prostě nemohl pochopit,“ popsal Skalka Radiožurnálu.

OBRAZEM: Procházka po Montrealu i Zlatý slavík. Podívejte se na fotografie ze života Karla Gotta

Číst článek

Podle Skalky, redaktora Lidových novin Ondřeje Bezra i novináře Honzy Dědka se již na české scéně podobný fenomén pravděpodobně neobjeví. V současné době ho podle nich nemůže nikdo nahradit.

V tomto rozměru takováto osobnost již nepřijde,“  prohlásil Bezr. Hudební scéna se podle něj změnila a funguje na jiných principech než v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy zpěvák začínal. Je mnohem rozdrobenější. Nikdo již nevydá tolik desek a cédéček. Karel Gott se již nebude opakovat doplnil Dědek.

Oba novináři také zopakovali, že se zpěvák dokázal proslavit i v dalších státech v takovém rozsahu, v jakém se to žádnému jinému hudebnímu umělci nepovedlo. Děděk připomněl například popularitu, které se Gott těšil v sousedním Německu, a hudebníkovo dávné půlroční angažmá v Las Vegas.

Je nezpochybnitelné, že byl největší persóna, kterou tato země v dějinách populární hudby vůbec měla, uvedl Bezr. Ve světle jeho velikosti je podle něj irelevantní, zda se jeho písničky někomu líbily nebo nelíbily. Je to jeden z mála Čechů, kterého zná v naší zemi úplně každý, uzavřel publicista.

Anna Soldatová, kno, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme