YouTube zrušil kanály zpěváka R. Kellyho. Firma uvedla, že nehodlá podporovat sexuální násilí

Videoplatforma YouTube opět ukázala, že nehodlá spolupracovat či zviditelňovat lidi odsouzené za závažné trestné činy. Posledním příkladem tohoto postoje společnosti se stal 54letý zpěvák a bývalý basketbalista R. Kelly, vlastním jménem Robert Sylvester Kelly, kterému platforma zrušila jeho dva oficiální kanály „RKellyTV“ a „RKellyVevo“.

San Bruno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kresba soudního procesu s R. Kellym

Kresba soudního procesu s R. Kellym | Zdroj: Reuters

Rozhodnutí potvrdila mluvčí YouTube Ivy Choi. „Můžeme potvrdit, že jsme ukončili dva kanály spojené s R. Kellym v souladu s našimi pokyny pro odpovědnost tvůrce,“ cituje její prohlášení The New York Times.

Platforma rovněž muzikantovi znemožnila zakládat si nové účty. Rozhodnutí firma komentovala tím, že umožnění další veřejné propagace R. Kellyho by bylo proti jejím pravidlům. Hudba a videa na YouTube zůstanou pouze za předpokladu, že je zveřejní někdo jiný než sám Kelly.

YouTube has deleted two of R. Kelly's official video channels, but is not banning his music entirely, a week after the R&B star's conviction on federal racketeering and sex trafficking charges. nyti.ms/3FmMHmb

18:32 – 06. 10. 2021

34 153

Podle pravidel může společnost zrušit kanály lidí obviněných ze závažných trestných činů za předpokladu, že byli odsouzeni, přiznali se k nim a pokud obsah jejich internetové tvorby s těmito činy úzce souvisí.

V minulosti tak sociální síť zrušila kanál Austina Jonese, který se proslavil tvorbou hudebních videí ve stylu a capella a který byl v roce 2019 uznán vinným z přesvědčování nezletilých dívek, aby mu posílaly videa se sexuálním obsahem.

Na internetu se v souvislosti s případem hudebníka šíří kampaň s názvem „MuteRKelly“ (Umlčte R. Kellyho), která se snaží o to, aby se zpěvákova hudba přestala veřejně hrát a streamovat. Vyzývá hudební platformy Spotify, Apple Music nebo Amazon Music, aby následovaly příkladu YouTube.

‚Hlasy obětí byly vyslyšeny.‘ Zpěváka R. Kellyho uznali vinným ze sexuálních zločinů, hrozí mu doživotí

Číst článek

R. Kelly čelí opakovaným obviněním ze sexuálního zneužívání od konce 90. let. Mezi jeho oběti patří údajně i nezletilí, které si měl v některých případech natáčet a podílet se tak na natáčení dětské pornografie.

Zpěvákův právník přesvědčil soud v roce 2008 o jeho nevinně. Zlom, kdy se případ nově otevřel, přišel před dvěma lety, kdy televizní stanice Lifetime odvysílala dokument „Surviving R. Kelly“ (Přežití R. Kellyho), ve kterém několik žen barvitě popisuje umělcovo násilné chování, sexuální zneužívání a manipulace. Jednu ženu prý držel v řetězech ve sklepě, další zase bil, když podporovala špatný baseballový tým.

Policisté muzikanta měsíc po zveřejnění dokumentu zatkli. Čelil tehdy kromě obvinění ze sexuálních zločinů i obvinění z únosu. Před několika dny soud rozhodl o zpěvákově vině ve všech bodech obvinění. Výši testu určí příští rok v květnu. R. Kelly může dostat i doživotí.

Muzikant tvrdí, že jsou všechna vznesená obvinění lži. Popíral sex s nezletilými i poté, co se před lety s jednou nezletilou oženil. Z toho, že ženy, které se vzájemně neznají, ale popisují podobné způsoby sexuálního zneužívání, viní R. Kelly sociální sítě.

Kateřina Schmiedová, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme