Z dlažby kostela v Klení si lidé udělali chodníčky, zmizely i kameny. Teď nadšenci památku obnovují

Jihočeská ves Klení leží pod Slepičími horami mezi Benešovem nad Černou a Slavčí, 22 kilometrů jihovýchodně od Českého Krumlova. Je to bývalá farní obec s kostelem svatého Vavřince a přilehlým hřbitovem. Jenže kvůli odsunu původního obyvatelstva po druhé světové válce a následným čtyřiceti letem socialistického nezájmu tyto kulturní památky málem zanikly.

Klení (Českokrumlovsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Na začátku byly potřeba především lidské ruce,“ vzpomíná Marie Vašková

„Na začátku byly potřeba především lidské ruce,“ vzpomíná Marie Vašková | Foto: Petr Lundák | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Nestalo se tak díky lidem, kteří v 90. letech minulého století a potom znovu v roce 2011 založili Spolek pro záchranu budovy kostela v Klení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Marií Vaškovou ze Spolku pro záchranu budovy kostela v Klení

Oba spolky propojuje jako členka a pamětnice Marie Vašková. Projektantka z Českých Budějovic si v Klení kdysi s manželem pořídila chalupu. Teď se stará nejenom o ni, ale i o obnovu kostela a jeho kulturní využití.

I díky němu získávají členové spolku prostředky na opravy památky, jejíž základy tu stojí minimálně od 13. století.

„Na začátku byly potřeba především lidské ruce,“ vzpomíná Marie Vašková na dobu, kdy nadšenci odstraňovali stromy prorůstající střechou kostela a mýtili náletové dřeviny ze hřbitova.

Po zajištění střechy se pustili do obnovy podlah. Dobrá třetina původní kamenné dlažby totiž našla uplatnění v chodníčcích kolem chat, které v okolí vyrostly zejména v 70. letech minulého století.

Zbývá spousta práce

Další specifické kameny byly potřeba při opravě hřbitovních zdí.

V Plasech otevřeli zrekonstruovanou hrobku Metternichů. Opravy trvaly devět let

Číst článek

„Tam byly zcizeny placáky, které tvoří korunu zdi. A takové kameny je obtížné v místě sehnat, odlučnost kamenů je tam úplně jiná. A tak jsme chodili po polích, po lese, manžel dal vždycky do kufru auta dva, tři kameny a vezli jsme je ke kostelu,“ líčí s úsměvem Marie Vašková.

Ze hřbitovní zdi zmizely i zdící kameny.

„Jde o sbíraný kámen, který skončil v základech nových objektů, co se v okolí stavěly v 70., 80., 90. letech. A protože stavitel neměl zdivo v rozpočtu, museli jsme je vždycky někde sehnat. Nejvíc se o to zasloužil předseda našeho spolku se svým bratrem. Bratři Sedlákové vytipovávali bouračky, objížděli je a přiváželi odtud kámen,“ vypráví.

Mimo okraj zájmu

Dnes je hřbitov obnovený a kostelík zajištěný. Stále ale zbývá spousta práce. Důležitá je tedy pro spolek klenských nadšenců finanční podpora a také propagace kostela.

Roklanská chata se zatím demolici vyhne, v plánu je další přezkoumání jejího stavu

Číst článek

„Aby, když se snažíme dělat benefiční akci, na ni vůbec někdo přijel,“ vysvětluje Marie Vašková. „Já vím, že je to kostelík nevýznamný, ale on je opravdu velice historicky cenný a je bohužel mimo okraj zájmu většiny institucí,“ dodává.

Proč tedy památku, která stojí na místě důležitého milníku někdejší starověké obchodní stezky, ale dnes mimo dosah zájmu zachraňovat?

„Jsme povinni kulturní dědictví nejenom zachovat, ale i předat následujícím generacím v dobrém stavu. A pokud já jako projektant mohu něco udělat, tak je to moje povinnost,“ odpovídá Marie Vašková.

„A v Klení měl kostel pro minulé generace hodnotu nesmírnou a jedinečnou,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Marií Vaškovou o obnově v kostela Klení, který patří k nejstarším v Čechách, si poslechněte v úvpdu reportáže.

Eva Kadlčáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme