Hádání o pejska a kočičku. Nakladatelství Omega vydalo Čapkovo dílo bez licence

Lidové noviny píšou o sporu, který se týká nejslavnější pohádkové publikace českého klasika Josefa Čapka. Nakladatelství Omega totiž podle listu porušilo autorská práva dědiců slavného malíře a spisovatele.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Čapek

Josef Čapek | Foto: Petr Horník / Právo | Zdroj: Fotobanka Profimedia

V e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský se na začátku listopadu v prodeji objevila publikace Povídání o pejskovi a kočičce. Vydalo ho nakladatelství Omega, které mimo jiné spadá do portfolia společnosti Dobrovský, s. r. o., stejně jako zmiňované knihkupectví.

Na obálky knih od Paseky přibude třetí údaj. Vedle titulu a autora dostane prostor i překladatel

Číst článek

Až do 1. ledna 2018 ale s ohledem na autorská práva nesmí v Česku tištěná díla Josefa Čapka vydávat nikdo jiný než nakladatelství Triáda. Právě to drží licenci.

Podle šéfredaktora Triády Roberta Krumphanzla Omega vydává nelegální vydání s cílem se obohatit. Zástupcům Triády se nelíbí ani to, že Omega ve své verzi knihy některé originální pasáže svévolně jazykově upravuje. Nahrazuje třeba knižní slova a archaismy modernějšími výrazy.

Lidové noviny píšou, že výtisk bylo možné v internetovém obchodě pořídit jen několik dní, než ho knihkupectví stáhlo. Mluvčí společnosti Knihy Dobrovský Adam Pýcha řekl, že se stala chyba a kniha letos neměla být vůbec do prodeje uvedena. Držiteli práv prý už zaslali omluvu a návrh kompenzace za svou chybu.

Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme