SOUTĚŽ: Český Disney i středoevropský mistr 20. století. Vyhrajte monografii o Josefu Ladovi

Ryze české motivy, česká krajina, české tradice i mýty. Na tom stojí originalita autorské tvorby výtvarníka Josefa Lady. Nová monografie od Lva Pavlucha ho poprvé představuje jako osobnost středoevropského výtvarného umění 20. století, a tím pádem i jako jednoho z mistrů světového malířství. Zahrát si o ni můžete tento týden v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Hrusice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka z knihy Josef Lada

Ukázka z knihy Josef Lada | Zdroj: Nakladatelství Slovart

„Josef Lada chápal zvířecí svět jako idylu, a proto se tomuto tématu věnoval neustále, během celého života,“ píše Lev Pavluch v kapitole příznačně nazvané Evropský Disney. „Z ryze morálních důvodů stranil zvířatům, v mládí ho dokonce někteří přátelé oslovovali titulem ‚zvířecí malíř‘.

Působivost Ladových rozmanitých zvířecích dobrodružství, kterých vznikly stovky, nemá ve světě obdoby. Snad jen s výjimkou filmových disneyovek“. „Nakonec se zvířata stala motivem velmi významných obrazů,“ dodává autor, přičemž zmiňuje známé obrazové kompozice s názvem Hajného sen a Zvířata přezimují v hájovně z roku 1941.

Obálka knihy Josef Lada od Leva Pavlucha | Zdroj: Nakladatelství Slovart

Ladův životní příběh začíná v prosinci 1887 v Hrusicích, vesničce 30 kilometrů jihovýchodně od Prahy, v tehdejším Rakousku-Uhersku, v prostředí chudé rodiny venkovského ševce, kde se narodil jako nejmladší ze čtyř sourozenců. Ještě v prvním roce života ho stihne osudové neštěstí, když upadne na otcův knejp a následkem poranění přestane vidět na pravé oko.

„Představujeme umělce, který přes chudé a občas i neradostné dětství a dobu dospívání, přes některé tragédie, jež ho postihly, nepřestával věřit, že jsme schopni žít plnohodnotně, činorodě a zúročit své nadání, neboť budoucnost se nebude ptát, za jakých podmínek jsme pracovali, ale co jsme vytvořili a zanechali dalším generacím,“ popisuje v úvodu monografie Lev Pavluch.

Stejným dechem přitom Ladu nazývá jedním z nejuznávanějších českých výtvarných umělců. „A co se týče originality jeho malířské tvorby, patří mu přední místo v dějinách světového výtvarného umění,“ tvrdí.

Hajného sen. Ukázka z monografie o Josefu Ladovi | Zdroj: Nakladatelství Slovart

Není to ovšem pouze Walt Disney, ke komu Pavluch českého výtvarníka přirovnává. V úvodním textu celobarevné knihy a jejích deseti tematických obrazových kapitolách dokládá jak osobnostní spřízněnosti Josefa Lady s řadou významných postav světové kultury, tak také nezaměnitelnost a výjimečnost jeho malířského rukopisu.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Poslední část staví fenomén „ladovské zimy" do řady těch nejslavnějších malířských motivických osobních charakteristik – a Ladovy obrazy v této konkurenci podle Pavlucha plně obstojí. Objevnou publikaci uzavírá podrobný životopisný přehled, přizpůsobený – stejně jako všechny texty v knize – zahraničním čtenářům. 

Monografii Josef Lada vydalo v české a anglické verzi nakladatelství Slovart.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 monografií Josef Lada, napište nám až do tohoto pátku 15. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Josef Lada byl mimo jiné i autorem divadelních výprav, scén a kostýmů. Na které významné české scéně?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme