SOUTĚŽ: Teorie podivnosti. Vyhrajte podepsaný román Pavly Horákové oceněný Magnesií Literou

Intelektuálka Ada Sabová coby sarkastická vypravěčka provádí čtenáře zdánlivě všední skutečností. Její vtipné poznámky a výklad reality ale brzy odhalí podivné souvislosti našeho světa. Mnohovrstevnatý román Teorie podivnosti byl oceněn Magnesií Literou za prózu. O knihu Pavly Horákové hrajeme tento týden v pravidelné knižní soutěži.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je tam několik dějových a myšlenkových linií, které se proplétají – a nakonec snad i spletou dohromady. Každý si tam může najít, co chce. Kdo to chce číst jako milostný román, může. Kdo jako soft detektivku, taky může. S pánem bohem i jako sci-fi – i když se u toho trošku kroutím,“ představuje Horáková pro server iROZHLAS.cz svou knihu.

Kniha Teorie podivnosti od Pavly Horákové | Zdroj: Argo

„Dá se to číst i jako duchovní kniha, jak jsem se teď dočetla v jedné recenzi. Pak je tam také linie úvah. Dá se to číst i jako satira na současnou společnost. Ještě je tam prvek humoru, který taky nemusí každému konvenovat, ale kdo chce, tak si ho tam najde.“

Kniha získala cenu Magnesia Litera v kategorii prózy. „Příběh dovedně spletený z řady dějových linií a pestrých motivů buduje ve výsledku komplexní románový svět, jehož podstatou jsou rozpory a hledání,“ hodnotí román na webových stránkách porota Litery.

„Odkrývá znepokojivé otázky, které obvykle vytěsňujeme jako fantaskní a přehnané, byť se k nim lidstvo odedávna snaží nalézt klíč. Vyslovuje základní pravdy tak, aby z nich nezůstaly fráze, ale čtenář nahlédl do hlubiny souvislostí; interpretaci hrdinčina přístupu však ponechává na čtenáři.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Pavla Horáková je spisovatelka, publicistka a překladatelka. Kromě trilogie detektivních příběhů pro mládež o partě kamarádů, kteří si říkají Hrobaříci, se podílela na sbírce současného veršovaného dětského folkloru Kecy v kleci. Spolupracovala také na románu Johana. 

Pro Český rozhlas Vltava připravovala mimo jiné cyklus Polní pošta věnovaný českým vojákům v první světové válce, z něhož posléze vznikla kniha Přišel befel od císaře pána . Na ni volně navazuje loňská výpravná publikace Zum Befehl, pane lajtnant. Teorie podivnosti je její první samostatně psaný román.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 podepsaných knih Teorie podivnosti, napište nám až do tohoto pátku 26. dubna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Hlavní hrdinka Teorie podivnosti sdílí křestní jméno s významnou anglickou matematičkou a programátorkou. Jak se jmenovala celým jménem?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme