SOUTĚŽ: Stavěl pyramidy v Lublani i minojské býky v Praze. Vyhrajte komiksový příběh Josipa Plečnika

Jože Plečnik vlastními slovy. Tak by dala v krátkosti představit komiksová kniha Blaže Vurnika a ilustrátora Zurana Smiljaniče. Lublaňský rodák v ní vzpomíná na svá velká díla a na lidi i místa, jež poznal na své dlouhé životní cestě mezi Lublaní, Vídní a Prahou. O komiksového Plečnika, který vyšel v českém překladu ke 150. výročí narození slovinského architekta, si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Lublaň / Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte komiks Plečnik o slovinském architektovi

Vyhrajte komiks Plečnik o slovinském architektovi | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Tvarem připomíná Noemovu archu. V netypické věži, pojaté jako silná stěna, jsou zasazené velké hodiny. Fasáda s vystupujícími bílými žulovými kameny připomíná honosný hermelínový plášť, na střeše je symbolické královské jablko. 

Slova, kterými reportér Vít Pohanka popsal kostel Nejsvětějšího srdce Páně na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad, podle něj jednu z nejoriginálnějších a nejkrásnějších staveb, co česká metropole má.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Stop Josipa (také zvaného Jože) Plečnika je v tuzemské architektuře ovšem více. První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk ho pověřil úpravami Pražského hradu, který se díky němu stal důstojným a moderním sídlem hlavy státu. Svůj výrazný rukopis  ale lublaňský rodák zanechal i na prezidentské rezidenci v Lánech.

„Plečnik byl trochu podivín. Samotář, člověk, který byl uzavřený ve svém světě. Nikdy se nehájil, nevystupoval veřejně na podporu svých projektů. Nicméně měl velkou autoritu jak u prezidenta Masaryka, tak u dalších významných českých umělců, ti ho podporovali. Ale podpora postupně slábla,“ popsal historik architektury Zdeněk Lukeš pro Českou televizi.

Černobílý komiks vtipně přibližuje život a dílo slovinského architekta Joži Plečnika | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

V komiksovém životopisu, který v českém překladu Petra Mainuše vydalo nakladatelství Grada, Plečnik o svém životě vypráví sám. Ohlíží se přitom na to, kdo byl a kdy tvořil, a občas i zapřemýšlí o možných alternativách ke svým rozhodnutím. 

PLEČNIK NA HRADĚ

U příležitosti životního výročí Jože Plečnika jsou až do 31. října jeho unikátní modely a osobní kresby k vidění v Tereziánském křídle Starého královského paláce na Pražském hradě.

Sledujeme ho na jeho dlouhé životní cestě mezi Lublaní, Vídní a Prahou, mezi pyramidami, minojskými býky a sloupy, které obdivoval tak vehementně, že je stavěl, i když nic nenesly.

„Autor knihy, Blaž Vurnik, si zde sám klade otázku, zda by Plečnik mohl dojít až k takové slávě, pokud by ve slovanské Lublani nebyla taková prázdnota architektů, nebo jak by to s ním bylo, pokud by neznal svého dobrého přítele Jana Kotěru, který mu domluvil práci na Pražském hradě,“ komentoval příběh Mainuš pro Českou televizi.

Plečnik se teď těší zájmu i v knižní podobě. Ve Slovinsku vyšel už v druhém nákladu, po českém překladu vznikl i německý. Rakousko je totiž třetí zemí, pro kterou pracoval nejvíc.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 komiksových knih Plečnik, napište nám až do tohoto pátku 16. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje kostel, který vznikl podle projektu Jože Plečnika ve Vídni?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme