40 let se o něm mlčelo. Teď příběh českého sochaře, který portrétoval i britskou královnu, přináší kniha

Český sochař Franta Bělský je rekordmanem mezi umělci ve Velké Británii. Vytvořil bustu čtyřem generacím britské královské rodiny, a jemu jedinému se také všichni na dílo podepsali. Je autorem mnoha dalších děl známých na britských ostrovech.

Třebíč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihu o sochaři Frantovi Bělském napsal Bohumil Vostal

Knihu o sochaři Frantovi Bělském napsal Bohumil Vostal | Foto: Dáša Kubíková | Zdroj: Český rozhlas

Portrétoval anglickou královnu. Tak nazval životopisnou knihu o Frantovi Bělském její autor, třebíčský rodák Bohumil Vostal. Se sochařovým dílem se setkal v Anglii při své práci televizního zpravodaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sochař František Bělský portrétoval britskou královnu, v Česku se o něm 40 let mlčelo. Jeho britsko-český příběh teď vychází knižně díky autorovi z Třebíče

„Poprvé se tak stalo, když bylo výročí sebeupálení Jana Palacha a my jsme dostali v České televizi za úkol popsat, jak si daná země připomíná Palachův odkaz, a v Británii to byl Palachův reliéf v centru Londýna, kde to právě udělal Bělský, a já jsem si uvědomil, že o něm vlastně vůbec nic nevím,“ vypráví Vostal.

Bojovat proti Hitlerovi

O sochaři poté natočil půlhodinový televizní dokument. Při jeho přípravě nashromáždil tolik fascinujících faktů, které se do filmu nevešly, že začal přemýšlet o knize. Rozsáhlou životopisnou publikaci plnou dokumentů, fotografií Bělského děl, citací z archivů, sestavoval při své práci zahraničního televizního zpravodaje ve volném čase. Zabralo mu to několik let.

‚Obrovská pocta.‘ Česká spisovatelka Bianca Bellová vyhrála literární cenu v Británii

Číst článek

Kniha podle autora přibližuje velký česko-britský příběh. „Je to příběh, který spolu s ním sdílí tisíce dalších Čechoslováků. Franta Bělský uprchl se svým otcem před nacistickým režimem, protože byli židovského původu, v Anglii se okamžitě přihlásili do armády, že budou bojovat proti Hitlerovi,“ popisuje dále Vostal. 

Do Prahy si po válce přivezl svou ženu, velkou lásku, karikaturistku Margaret, s níž se po komunistickém puči v roce 1948 vrátili zpět do Anglie. Tam už se sochař zapsal do historie svými díly.

Splátka dluhu

„Bělský tady byl soustavně a na příkaz čtyřicet let ignorován. Dnes kdyby nějaký český výtvarník dostal zakázku, aby u královského dvora udělal bustu třeba Karla III., no co by se odehrálo! Rozhovory, dokumenty – a toto všechno bylo Bělskému upřeno, a mně to bylo vždycky velice líto. Doufám, že tato knížka aspoň částečně splatí dluh, který vůbec Bělskému máme,“ uzavírá novinář a spisovatel Bohumil Vostal.

Autor Bohumil Vostal a fotografka Michaela Vostalová na křtu knihy v městské knihovně v Třebíči | Foto: Dáša Kubíková | Zdroj: Český rozhlas

Dáša Kubíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme