Vznikla nová Stínadla? Děti potřebují dobrodružství, říká autor úspěšné Prašiny

Nový Jaroslav Foglar, Jo Nesbø nebo Dan Brown. I tahle jména recenzenti skloňují, když popisují literární debut mladého českého autora Vojtěcha Matochy. Ten se jmenuje Prašina a své čtenáře zavede do Prahy – i když trochu jiné, než kterou všichni známe.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představte si, že jste na Karlově náměstí, uděláte pár kroků a najednou zhasne elektřina, přestanou fungovat mobily, zmizí auta a lidé se začnou chovat divně. Přesně taková je Prašina: čtvrť rozkládající se na území dnešního Nového Města a také nová kniha Vojtěcha Matochy. 

„Inspiroval jsem se Stínadly, srovnání s Foglarem ale v mnoha bodech pokulhává. V Prašině nejde o ušlechtilé chlapecké přátelství a jejím cílem není vychovávat. Prostor dostanou i střípky dalších žánrů, jako je fantasy nebo thriller,“ říká Vojtěch Matocha v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Jedno ale jeho Prašina s Foglarovými Stínadly společné má – je to místo, kde se dá zažít dobrodružství. A jak mladý autor zdůrazňuje, právě dobrodružství dnešní děti skutečně potřebují.

„Děti se pohybují mezi místy, kde jsou vždy v přítomnosti dospělých a pod kontrolou. Prašinu jsem si vysnil jako místo, kam se mohou vydat a být odkázány samy na sebe,“ popisuje.

Matochův debut si okamžitě získal jak čtenáře, tak recenzenty. Prašina nasbírala řadu nadšených recenzí a i díky tomu už vznikla audiokniha. V současnosti se uvažuje dokonce i o filmu.

„Knihu si nejvíc užijí děti kolem 12 let, mám ale velmi pozitivní ohlasy i od lidí kolem 50 let,“ říká Vojtěch Matocha. Závěrem spisovatel přiznává, že má v současnosti již rozpracované pokračování Prašiny. 

Lucie Výborná, als Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme