Zkušební výtisk Harryho Pottera vydražili za 11 tisíc liber. Původní majitelka ho koupila náhodou

Žena našla mezi knihami, které koupila v roce 1997 v knihkupectví dohromady za 40 pencí, vzácný výtisk knihy o Harry Potterovi. Šlo o zkušební kopii prvního dílu knižní série o mladém čaroději. Nyní ho v Británii vydražili za 11 tisíc liber, což je v přepočtu zhruba 325 tisíc korun. Na zprávu serveru AP News upozorňuje Radio Wave.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harry Potter kniha

První tištěná verze Harryho Pottera ležela v krabici na podlaze a dohromady za ni žena zaplatila asi 40 pencí (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Téměř před 30 lety si žena z knihkupectví odnesla balík knih, který byl určený k vyřazení. Ležel v krabici na podlaze a dohromady za něj žena zaplatila asi 40 pencí, což je v přepočtu něco přes 10 korun.

V balíku se nacházely výtisky titulů třeba od Agathy Christie, Dorothy Sayers nebo Ngaia Marshe, ale i vzácný první výtisk knihy Harry Potter a Kámen mudrců.

„Koupila jsem ji jako vyřazený balíček s několika dalšími tituly. Abych pravdu řekla, myslím, že jsem si ji ani pořádně neprohlédla,“ uvedla žena, kterou cituje Radio Wave.

Jde o první tištěnou verzi knihy s příběhem o Harry Potterovi vůbec. Zkušební verze má pouze čistě bílou obálku, dále ještě procházela editací. Jednou z nich byla třeba korektura jména samotné autorky. Na obálce je totiž místo J. K. Rowling chybně uvedeno „J. A. Rowling“ a uvnitř knihy byla dokonce přejmenována na „Joanne Rowling“.

Žena se po téměř 30 letech, co jí kniha ležela netknutá na poličce knihovny, rozhodla, že ji prodá v aukci. Ta proběhla v domě Hanson's, kde se ji podařilo vydražit za 11 tisíc liber, tedy zhruba za 325 tisíc korun. Knihu zakoupil soukromý britský sběratel.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme