SOUTĚŽ: ‚Smutný, zlý a šílený‘ svět, co opomíná půlku lidstva. Vyhrajte knihu Neviditelné ženy

Mobilní telefony vyráběné ve velikosti, které průměrná žena nezvládne ovládat jednou rukou. Testování nárazů aut, při němž se používají jen figuríny představující průměrného muže. Brýle pro virtuální realitu, které neumějí pracovat s namalovanými řasami svého uživatele. To je jen pár praktických příkladů toho, jak to dopadá, když se zapomíná na ženy. Tématu se věnuje kniha, o kterou si můžete tento týden zahrát v soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Svět Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

„Naše společnost je více či méně zjevně organizována muži pro muže,“ píše Šárka Homfray v předmluvě knihy Neviditelných žen | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Při rozdělování zdrojů i přijímání důležitých rozhodnutí se v moderním světě spoléháme na čísla. Značná část dat však nezohledňuje pohlaví – považuje muže za standard a ženy za odchylku.

„Naše společnost je více či méně zjevně organizována muži pro muže. Data o ženách často chybějí, včetně situací, kdy se datový soubor tváří genderově neutrální – právě tady zjistíme, že ‚genderově neutrální‘ znamená téměř totéž jako mužský,“ píše právnička Šárka Homfray v předmluvě českého vydání Neviditelných žen.

Knihu britské spisovatelky, novinářky a aktivistky Caroline Criado Perezové nazývá „příběhem o často fatálních důsledcích, které tato chybějící data mohou mít na ženské životy“.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Podle britského deníku The Times by „tato nekompromisní smršť faktů — smutných, šílených, zlých i vtipných“ měla stát na poličce každého zákonodárce, politika a manažera.

„Criado Perezová si neklade za cíl dokázat nějaké rozsáhlé spiknutí. Jednoduše pracuje s daty jako s laserem, kterým zcela čistě prořezává mlhu nevědomých a neuvážených rozhodnutí,“ dodává Guardian.

Kniha zkoumá příčiny genderové nerovnosti v domácnostech, na pracovištích, v lékařských ordinacích, politice i dalších oblastech. Vychází přitom ze stovek případových studií z celého světa.

Caroline Criado Perezová vedla celostátní kampaň, která měla za cíl zvýšit zastoupení odbornic v médiích, a zasadila se mimo jiné o to, že se na desetilibrové bankovce objevila spisovatelka Jane Austenová. Za Neviditelné ženy, v původním anglickém originále vydaných v roce 2019, získala Caroline Criado Perezová několik ocenění včetně prestižní Royal Society Science Books Prize.

Publikaci v českém překladu Terezy Plaché vydalo nakladatelství Host.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět publikací Neviditelné ženy, napište nám až do tohoto pátku 26. dubna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jakou hodnotu má britská bankovka, na které je vyobrazena Jane Austenová?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme