Ji.hlava už v březnu. Jarní Ozvěny odstartují online festivalovou sezónu, nabídnou 40 filmů i diskuse

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava letos poprvé uspořádá jarní verzi festivalu pod názvem Ozvěny 24. Ji.hlavy. Čistě online festival představí během 11. až 25. března čtyřicet nejzajímavějších snímků z loňského ročníku, včetně několika nových titulů. Podle ředitele festivalu Marka Hovorky tím chce festival nabídnout alternativní propojení diváků i tvůrců v době pandemie.

Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Filmový svět se kvůli pandemii do značné míry zastavil. Kina jsou zavřená, producenti odsouvají uvedení svých filmů, mnohé festivaly přesouvají termíny konání i o několik měsíců. Proto přicházíme s jarními ozvěnami. Abychom divákům i filmařům opět umožnili se potkat,“ oznámil ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka.

Jarní festival nabídne v termínu 11. až 25. března výběr čtyřiceti nejúspěšnějších filmů z řad českých i zahraničních dokumentů, experimentů, ale i festivalových retrospektiv.

Mezi tituly tak nebude chybět snímek Jindřicha Andrše Nová Šichta, jenž na podzimní Ji.hlavě získal cenu za nejlepší dokument, nebo Bílá na bílé Viery Čákanyové, v němž slovenská režisérka zaznamenává svůj pobyt na Antarktidě.

Kvůli probíhající pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením proběhnou jarní Ozvěny čistě online ve spolupráci s portálem DAFilms.cz, stejně jako tomu bylo na podzim. Diváci tak budou mít po zakoupení akreditace k dispozici všech čtyřicet snímků po celých čtrnáct dní konání festivalu.

Festival navíc opět nabízí možnost přispět na dobročinné účely. Zatímco na podzim mohli lidé prostřednictvím dražší vstupenky poslat peníze buď Nákupu pro rodinu samoživitelky nebo Nemocnici Jihlava na nákup plicních ventilátorů, jarní ročník předá určené peníze Národnímu ústavu duševního zdraví.

Premiéry přes stream a kina v útlumu. Budoucnost světové kinematografie očima rozhlasové kritičky

Číst článek

„Spojení prodeje akreditace s charitativní podporou se v minulém roce osvědčil, zhruba každý čtvrtý akreditovaný přispěl i na některý z vybraných projektů, což nás moc těší. Nyní jsme vybrali Národní ústav duševního zdraví, protože chceme podpořit instituci, která pečuje o psychologický rozměr pandemie,“ doplnil ředitel Hovorka.

Součástí jarních festivalových Ozvěn bude také Ji.hlavský diskuzní podcast Screenshot Inspiračního fóra. Moderovat ho bude politoložka Kateřina Smejkalová spolu s režisérem Ondřejem Císařem.

Podle dramaturgyně Terezy Swadoschové se zaměří na témata, jako je síla algoritmů, přechod z fosilní energetiky na nízkouhlíkovou nebo násilí na ženách. Hosty sedmi dílů budou například profesor sociologie Philipp Staab, americký novinář věnující se migraci Peter Tinti nebo jihoafrická výzkumnice v oblasti udržitelného zemědělství Ndoni Mcunu.

btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme