Pražský hrad se otevře zájemcům. Budou mít šanci si prohlédnout i běžně nepřístupné prostory

Pražský hrad v neděli umožní návštěvníkům prohlédnout si i jindy nepřístupné prostory, v nichž se se odehrávají významné státní, protokolární a společenské události. Reprezentační prostory se otevřou v 09.00, poslední vstup bude možný v 16.30, vstup je Matyášovou bránou. Zdarma budou během dne otevřených dveří přístupné i další hradní památky, expozice a zahrady.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad (ilustrační foto)

Den otevřených dveří s otevřením reprezentačních místností pořádá Pražský hrad pravidelně | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Hlavní návštěvnický okruh provede zájemce reprezentačními prostory Pražského hradu, v nichž prezident republiky vykonává řadu svých ústavních pravomocí – jmenuje členy vlády, ustavuje velvyslance či přijímá zahraniční státníky. Trasa povede i do řady dalších běžně nepřístupných sálů a salonů v západním, středním a jižním křídle Nového paláce, které v průběhu roku slouží pro pořádání nejvýznamnějších protokolárních a společenských událostí,“ informoval na webu Hrad.

Hrad reklamuje zakázku na stovky oken z doby kancléře Mynáře. Někde byl místo pantu kus tužky

Číst článek

Zájemci tak uvidí například Plečnikovu síň, Rothmayerův či Španělský sál, Rudolfovu galerii, Janákovu halu, Zrcadlový salon, Trůnní sál a další prostory.

Po celý den budou volně přístupné také další významné pamětihodnosti v hradním areálu, tedy katedrála svatého Víta, Starý královský palác, bazilika svatého Jiří, Zlatá ulička nebo po zimní přestávce znovu otevřené hradní zahrady.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i expozice v Obrazárně Pražského hradu, Rožmberském paláci a v Prašné věži neboli Mihulce, v níž je umístěna stálá výstava o historii Hradní stráže.

Manažer, který nenechává věci vyhnít. Vedení prezidentské kanceláře přebírá Milan Vašina

Číst článek

Vstup zdarma se podle prezidentské kanceláře nevztahuje na Jižní věž svatovítské katedrály na třetím nádvoří, která bude z kapacitních a bezpečnostních důvodů přístupná pouze s platnou vstupenkou, ani na výstavu „Předjaří: Pokušení smyslů“ v empírovém skleníku v Královské zahradě.

Den otevřených dveří s otevřením reprezentačních místností pořádá Pražský hrad pravidelně. Během předchozího mandátu prezidenta Miloše Zemana ale vyvolávaly kritiku mimo jiné plošné policejní kontroly, které turistům i Pražanům několik let komplikovaly přístup na Hrad.

Na Hrad a zase zpátky: jedenáct měsíců kancléřky Jany Vohralíkové

Číst článek

Petr Pavel po svém loňském zvolení do čela státu dal najevo, že chce pražskou dominantu a historické sídlo českých králů a prezidentů co nejvíc otevřít veřejnosti i kulturním akcím.

Loni v dubnu, zhruba měsíc po nástupu do funkce, oznámil, že se u vstupů do hradního areálu odstraní většina bezpečnostních rámů, skončily tak plošné kontroly. Nyní policisté na Hradě kontrolují jen namátkově, kvůli tomu několik bezpečnostních rámů na místě zůstalo, stejně jako zátarasy na příjezdových cestách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme