Satira, která přejmenovala prezidenta. Polské Ucho předsedy zlidovělo v parlamentu i na demonstracích

Herec Robert Górski ztvárnil v seriálu Ucho prezesa předsedu PiS Jarosława Kaczyńského. Záběr z natáčení | Foto: Honorata Karapuda | Zdroj: Ucho prezesa

Předseda práva a spravedlnosti si v županu sedá na gauč v obývacím pokoji a spokojeně si míchá svůj čaj. „Rozhodl jsem o tom, že vetuji zákon o nejvyšším soudu a zákon o státní soudcovské radě,“ zazní mezitím z televize projev prezidenta Andrzeje Dudy. V obýváku Kaczyńského pak vztekem létají i kočičí chlupy jeho mazlíčků.

Rozhovor Praha/Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesně tak začala nová série polského satirického seriálu, který má od loňského podzimu, chtě nechtě, vliv i na tamní politiku.

Ucho předsedy

Ucho předsedy, v originále Ucho prezesa, je série zhruba 15 až 20 minutových epizod, které navazují na satirický program „Zasedání vlády“, které několik let o vládách Donalda Tuska natáčel Robert Górski – dnešní představitel Jarosława Kaczyńského. Ucho se nevysílá v televizi, je ale dostupné mimo jiné na YouTube (i s anglickými titulky).

Satira Ucho předsedy není obdobou české Kanceláře Blaník, je totiž v politickém smyslu ještě ostřejší a leckdy vlastně až děsivě blízká pravdě. V komentářích se o Uchu píše často spíš jako o dokumentu než o satiře.

Glóbus… Polska

Seriálové příběhy jsou vždy postaveny na podobném principu. V dosavadních 16 dílech Kaczyński ve své kanceláři přijímá klanící se audience – tu ředitele Polské televize, který mu nosí ryby a mléko pro milovaného kocoura, jindy rozklepanou premiérku Beatu Szydłovou nebo příliš troufalého ministra obrany Antoniho Macierewicze.

Společnost dělá „prezesovi“ ministr vnitra Mariusz Błaszczak vyobrazený jako spolehlivá, ale nepříliš bystrá pravá ruka.

Kaczyński s kočičími chlupy na saku, glóbem Polska (opravdu jen Polska) a s kompromitujícími materiály v šuplíku manipuluje straníky a spřádá plány na slavnou polskou budoucnost.

Z Adriana Andrzejem

„Když tu byl, tak si ho člověk nevšímal, a když tu není, tak tu chybí,“ vysvětluje s pláčem Kaczyńského recepční a sekretářka v 16. díle ministru Błaszczakovi. Řeč je o postavě prezidenta Andrzeje Dudy.

Svítící globus Polska v kanceláři Kaczyńského v seriálu Ucho prezesa | Foto: Ucho prezesa | Zdroj: Repro YouTube

Ten totiž v seriálu nikdy nepřekročil práh Kaczyńského seriálové staromládenecky zařízené kanceláře. Prezident čekal na chodbě u recepčního pultu, případně seděl přede dveřmi, kde má na židli i rezervační cedulku.

Bavila se s ním jen sekretářka Barbara, která mimochodem rovněž odkazuje na skutečnou postavu. Prezidentovo jméno si ale zapamatovat nedokázala, říkala mu Adrian, Adam, Ambroż…

„Odkud víte, že ty demonstrace byly velké? Protože u Jacka říkali, že byly malé,“ odpovídá Błaszczakovi Kaczyński v narážce na zpravodajství veřejnoprávní Polské televize a jejího ředitele Jacka Kurského.

Označení Andrzeje Dudy jako Adriana pak v táboře odpůrců vlády zdomácnělo. Heslo „Adriane, buď Andrzejem!“ se skandovalo při červencových protestech proti reformám soudnictví. Hlášky ze seriálu používají i poslanci v Sejmu. Letní politický vývoj kolem reforem zároveň napsal pro postavu Adriana trochu jiný scénář. Před prahem už nečeká.

Prezidentské veto dvou reformních zákonů zaskočilo mnoho Poláků – ty protestující proti reformám justice, ale i ty, kteří vládní stranu podporují. Komentátoři mluví o snaze prezidenta osamostatnit se a nebýt Kaczyńského loutkou. Duda se podle některých snaží o svůj vlastní politický odkaz (tím má být například i projekt Trojmoří).

Díl Ucha předsedy, ve kterém ke Kaczyńskému jde premiérka Szydłová a ministr obrany Macierewicz. Dostupné jsou i anglické titulky:

Je to naopak, předseda jezdí za mnou

Do dvou týdnů má prezident představit vlastní podobu justičních reforem. Jednal o nich už s Kaczyńským, se zástupci opozice i s experty. Otázka budoucnosti reforem je ale nejistá, zcela jistě to bude jedno z hlavních témat bouřlivého polského politického podzimu. Dudova pozice je složitá uvnitř strany i ve vztahu s opozicí.

Sám prezident na svůj seriálový obraz nereagoval moc s humorem. „Já k tomu můžu jenom říct, že do této doby pan předseda navštěvoval prezidenta. Jestli je potřeba, pan předseda jezdí do Prezidentského paláce nebo do Belvederu,“ řekl v lednu rádiu TOK FM na dotaz o seriálovém čekání na prahu Kaczyńského kanceláře.

Postavou Dudy snad nekončím, říká herec z Ucha

Server iROZHLAS.cz po emailu komunikoval s Pawłem Koślikem, hercem, který v Uchu ztvárňuje postavu prezidenta Dudy. Role v seriálu mu zatím přinesla největší úspěch kariéry, doufá ale, že ne poslední.

Jak moc podle vás Ucho předsedy rezonuje v polské společnosti?
Setkávám se s velmi vřelými odezvami na mnou hranou postavu, takže Ucho určitě rezonuje. Obvykle od lidí, které náhodně potkám na ulici, slyším „super práce, jen tak dál!“. Jen jednou mi jeden pán stiskl dlaň a poděkoval mi takovým způsobem, jako by Ucho nebylo jen satirickým seriálem, ale něčím víc.

Paweł Koślik jako prezident Andrzej Duda v seriálu Ucho prezesa | Foto: Ucho prezesa | Zdroj: Repro YouTube

Má podle vás seriál vliv i přímo na polskou politiku? Podle hesel na demonstracích a projevech v Sejmu se zdá, že ano.
Nevím, jestli má Ucho vliv. Zdá se mi, že občas texty a heslo ze seriálu přechází do každodenního užití a začínají žít vlastním životem. Během prázdnin při demonstracích ve Varšavě mi známý poslal fotku jednoho z transparentů, na kterém byla fotografie mojí postavy z Ucha a fotografie prezidenta Dudy. Pod tím byl nápis „Adriane, buď Andrzejem!“. To mi ukázalo, jak velký zásah Ucho má.

Jaká bude vaše role v nových dílech? Stane se z Adriana Andrzej?
To ve velké míře záleží na tom, co napíše scénárista. A to zase závisí na tom, co se stane ve skutečnosti.

Mám rád sofistikovanou satiru, ne polopatické vtipy

Setkal jste se někdy v souvislosti se seriálem někdy s negativní reakcí lidí na ulici, nějakým „hejtem“?
Vždycky se setkávám s velmi vřelou reakcí lidí. Jen jednou na mé fanouškovské stránce někdo utřel nos kvůli tomu, že si dovoluji přirovnávat se k prezidentovi a dávat mu rady. Byl to komentář k jednomu rozhovoru se mnou, který jsem sdílel. Slušně jsem poprosil o uvedení konkrétních příkladů takových činů. Potom ta osoba ten komentář smazala.

Vlevo prezident Andrzej Duda, vpravo jeho seriálová podoba, kterou ztvárnil herec Paweł Koślik | Foto: Reuters | Zdroj: Repro YouTube

A jak na seriál reagují příznivci současné vlády?
Nevím. Ještě jsem se nepotkal s člověkem, který by stoprocentně podporoval současnou vládu a v souvislosti s tím by mi měl co říct o mé práci v Uchu.

Co si myslíte o polské politické satiře? Je na dobré úrovni? Myslím si totiž, že Ucho by mohlo být pro Čechy vzorem.
Především vám, jako jeden ze spolutvůrců děkuji za pochvalu. Mám rád, když je satira sofistikovaná, jemná, a ne polopatická. Myslím, že Ucho něco takového nabízí.

Musel jsem se vyjádřit

V červenci jste na facebooku podpořil prezidentova veta. Byl to jasný politický postoj. Je podle vás lepší se takto se politicky angažovat, vyložit karty, nebo zůstat, alespoň na veřejnosti „nestranný“?
Už jsem věděl, že lidí jak moc rádi lidé spojují postavu Adriana s prezidentem Dudou, dovolil jsem si tudíž soukromý komentář po vetech prezidenta. Pocítil jsem ohromnou úlevu, když jsem se o rozhodnutí hlavy státu dozvěděl. Můj příspěvek pramenil z vnitřní potřeby. Každý je na nějaké straně. Já osobě se ale vyhýbám jakémukoli angažování se v „akci“ spojené s politikou.

Čím je pro vás postava Andrzeje Dudy?
Upřímně, ještě žádná moje role mi nepřinesla takovou popularitu. Přesto doufám, že na tom jako herec neskončím. (smích)

Facebookový příspěvek, ve kterém herec Paweł Koślik v červenci podpořil krok prezidenta Andrezeje Dudy:

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme