Ve věku 88 let zemřel režisér Václav Vorlíček. Natočil Tři oříšky pro Popelku nebo Arabelu

Televizní a filmový režisér Václav Vorlíček zemřel v úterý večer ve věku 88 let. ČTK to potvrdil režisér Zdeněk Zelenka. Vorlíček je podepsán pod pohádkou Tři oříšky pro Popelku, komedií Dívka na koštěti či seriálem Arabela. V roce 2017 získal na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.

Praha (Aktualizováno: 14:28 6. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let

Režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let | Foto: Adam Kebrt

„Václav Vorlíček zemřel včera v nemocnici Pod Petřínem. Je to pro mě smutná zpráva. Vorlíček seděl v přijímací komisi na FAMU, když já jsem se hlásil. Přijímal mě, když mi bylo dvacet, dneska je mi 65,“ řekl ČTK Zelenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Václavem Vorlíčkem, který byl v prosinci 2017 Hostem Lucie Výborné

Po FAMU Vorlíček se Zelenkou pět let vedli ročník. „Stali jsme se přáteli, protože nás spojovalo mnohé. Jednak smysl pro humor, pak obliba v dobrém víně, a hlavně jsme oba měli rádi komedie,“ vzpomíná Zelenka.

„Byl pro mě mistr komedie a člověk, který v české kinematografii zanechal nesmazatelnou stopu a šířil svými filmy dobrou pověst Československa a České republiky po celém světě. Jeho filmy byly jako jedny z mála exportovatelné a jsou pořád živé,“ dodal.

Zelenka o Vorlíčkovi natočil dokumentární film, který se jmenuje Václav Vorlíček král komedií a pohádek.

Vorlíčkovy slavné pohádky

Václav Vorlíček se narodil 3. června 1930 a již od mládí měl představu, že jednou bude režisérem. Když jej napoprvé nevzali na FAMU, zamířil rovnou na Barrandov, kde se dostal do štábu režiséra Martina Friče.

V dalším roce jej již na FAMU přijali, absolvoval poté v roce 1956. Na Barrandově byl zaměstnán do roku 1992. Jeho samostatným režisérským debutem byl v roce 1960 snímek pro děti Případ Lupínek.

10 filmů a seriálů zesnulého Vorlíčka. Natočil slavné pohádky Tři oříšky pro Popelku nebo Arabelu

Číst článek

Mimořádně populární se poté stala jeho parodie na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, kde propojil film s typickými kresbami Káji Saudka. Na tomto filmu začala Vorlíčkova plodná spolupráce s Milošem Macourkem. Mezi jejich další filmy patří Pane, vy jste vdova!, Dívka na koštěti, Což takhle dát si špenát či Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

Jedním z nejpopulárnějších a často reprízovaných televizních seriálů se stal jeho výlet do světa pohádek Arabela z roku 1980. V devadesátých letech na něj navázaly ve Vorlíčkově režii ještě dvě pokračování – seriál Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993) a televizní film Rumburak (1984).

Pravidelně reprízovaná je Vorlíčkova zřejmě nejslavnější pohádka – Tři oříšky pro Popelku v hlavních rolích s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem.

V posledních letech se Vorlíček stáhl z veřejného života. Diváci jej mohli vidět na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2017, kde osobně uvedl v tamním Městském divadle více než 50 let starou komedii Kdo chce zabít Jessii? a obdržel cenu. Zaplněné divadlo ho odměnilo za jeho práci několikaminutovým potleskem vestoje.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme