Cena Czech Press Photo zná vítěze. Nově byla udělena i Cena Radiožurnálu

Mezinárodní porota vybrala Fotografii roku ze série Romana Vondrouše z agentury ČTK. Ten zachytil desítky lidí, kteří přišli 26. července 2023 k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 podpořit obviněné. Ti totiž pronásledovali a obtěžovali šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové pandemie.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr fotografie roku za porotu komentuje její předseda Petr Mlch: „Tato fotografie nevypráví pouze o nás, ačkoliv je na ní vyobrazená česká a slovenská vlajka. Je to naléhavá zpráva o současné době, kdy se neustále stupňuje agresivita a radikální přístup k řešení složitých otázek. Skrytě osvětluje vzestup populismu, který si získává stále větší pozornost. Veřejnost má často jasno ohledně toho, jak by měly být věci uspořádány, a tento trend není omezen pouze na nás, ale zahrnuje celou Evropu. Tyto jevy se stále více projevují a ovlivňují tak naši společnost v celosvětovém měřítku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak proběhlo focení vítězné fotografie? Poslechněte si reportáž z předávání cen Czech Press Photo!

Do 29. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 236 autorů z Česka a ze Slovenska, kteří zaslali více než čtyři tisíce prací.

Vítězové a partnerské ceny 29. ročníku Czech Press Photo byli vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu v Národním muzeu v úterý 31. ledna. Výstava Czech Press Photo 2023 v Nové budově Národního muzea bude k vidění od 1. února a potrvá do 31. července 2024.

Cena Radiožurnálu

Cenu Radiožurnálu získala Marie Slámová. Podle pravidel byla cena udělena nejsilnější fotografii nebo sérií, kterou fotografka či fotograf pořídili na místě extrémní události, kde se sami potýkali s bezpečnostní situací. Fotografka získává 20 000, -Kč, rádio DAB+ a instituce jí uspořádá výstavu fotografií v prostorách budovy Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské třídě. 

Agáta Faltová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme