Začíná festival Sculpture Line. Sochy vystaví pod širým nebem Praha a dalších 39 měst světa

Mezinárodní festival Sculpture Line láká na téměř 90 instalací od 51 předních sochařů z Česka i zahraničí. Ve veřejném prostoru budou vystaveny až do září.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha u Tančícího domu během výstavy Sculpture Line

V českých i světových městech začíná festival Sculpture Line | Zdroj: Archiv Art Lines

„Tenhle festival je mimo jiné výjimečný tím, že se vůbec koná, protože nikdo nevěděl, jaká bude v letošním roce situace,“ říká kurátor festivalu Martin Dostál pro Rádio DAB Praha. V Praze uvidí letos zájemci ve veřejném prostoru 16 instalací od deseti sochařů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o Sculpture Line přináší Václav Müller v reportáži s kurátorem Martinem Dostálem

„Objevují se tam tři umělci ze skupiny Tvrdohlaví – sochaři Jarda Róna a Stefan Milkov mají svou instalaci na Pankráci na takovém tom náměstíčku mezi mrakodrapy. A Jiří David připravil projekt přímo pro Sculpture Line, který je nyní na smíchovské náplavce. A to bych řekl, že jsou tři nejvýznamnější sochaři,“ upřesňuje kurátor.

Zároveň dodává, že ve veřejném prostoru zůstává také několik plastik z loňského ročníku. „Podařilo se, že některé plastiky se v prostoru zabydlely a mají natolik vstřícné přijetí, že se ty prostory s nimi nechtějí rozloučit,“ vysvětluje.

Sculpture Line obvykle probíhá i v dalších městech České republiky a také v zahraničí. Kromě Prahy letos vystaví instalace třeba v Dolních Břežanech, Olomouci, Plzni, Vratislavicích nad Nisou nebo Ostravě.

„Těch soch není hodně, protože sochaři se vždycky velmi rozmýšlejí, jestli mají dát poměrně velké množství peněz do toho, aby se uskutečnila nějaká velká socha,“ dodává kurátor.

Václav Müller, ech Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme