Od symbolismu k abstrakci. Pařížská galerie otevřela výstavu děl malíře Františka Kupky

V pařížském Grand Palais ve středu začíná velká retrospektivní výstava malíře českého původu Františka Kupky, který je považován za průkopníka abstraktního malířství. Chronologicky řazená expozice sleduje umělcovu cestu od symbolismu až k abstrakci. Na výstavě se podílela svými sbírkami hned čtyři známá světová muzea včetně pražské Národní galerie.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Kupka - Formes allongées

František Kupka - Formes allongées | Foto: repro

Michelle, majitelka jedné pařížské galerie, je překvapena mírou spirituality, jaká z obrazů Kupky vyzařuje. Tvrdí, že výstava je zajímavě koncipovaná, jednak je řazená chronologicky, ale v rámci jednotlivých tvůrčích období se člení na různé styly, takže je podle ní dobře vidět, jak se malířova tvorba vyvíjela. 

Jedna ze tří kurátorek výstavy, Markéta Theinhardtová, která přednáší historii umění na známé Sorbonně, považuje kolekci, na níž se podílely kromě Národní galerie i pařížské Centre Pompidou či newyorské Guggenheimovo muzeum, za zcela výjimečnou. 

„Myslím, že se nám podařilo sestavit velice pěkný a reprezentativní soubor. Katalog čítá 316 položek. Začínáme problematikou symbolismu, pokračujeme sérií Kupkových satirických kreseb, jeho vztahem k historii a zároveň konfrontujeme jeho práci s dobovými cíli nebo otázkami současného umění,“ dodává Theinhardtová.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme