Při opravě kláštera na Plzeňsku odborníci odhalili skrytou barokní fresku, byla ukrytá pod zářivkami

Velké překvapení skrýval strop v plaském klášteře. Malý fialový flíček pod vrstvou bílé barvy a řadou zářivek pomohl objevit barokní fresku.

Plzeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při obnově opatské rezidence v klášteře Plasy se našla vzácná freska

Při obnově opatské rezidence v klášteře Plasy se našla vzácná freska | Foto: Veronika Krátká

V areálu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku pokračuje obnova opatské rezidence. Na části rozsáhlého objektu už je nová fasáda a pracuje se i na proměně zahrady. Rekonstrukce vnitřních prostor přinesla velké překvapení. Odborníci objevili na stropě pracovny ukrytou fresku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, proč byla vlastně vzácná freska zakrytá

„Obnovenou nástropní malbu doplnil štukový rám, který byl zhotoven na základě otisku,“ popsala zástupce kastelána Monika Tuková. Dřív bílý strop zakrývala řada zářivek, protože v místnosti byla knihovna a bylo zde zapotřebí dobré osvětlení.

Podle Moniky Tukové nechal fresku zakrýt pravděpodobně kníže Metternich, když koupil plaské panství. Autorem malby je zřejmě barokní umělec Jan Kryštof Liška, znázorňuje několik postav, připomínající olympské bohy, slunce, měsíc a oblaka.

„Nemáme všechny závěry, ale může se jednat třeba o alegorii času nebo ročních období,“ vysvětlila zástupkyně kastelána s tím, že na výsledky bádání si ještě budeme muset počkat.

Obnova opatské rezidence v klášteře Plasy | Foto: Veronika Krátká

Původní podobu získávají i další místnosti na prohlídkové trase, jejich stěny budou béžové s modrou linkou. „Požadavek byl, aby se všechno dělalo ručně, takže používáme tužky, štětce, takzvané linkováky, dělá se to barvami hlinkového charakteru nebo vápennými barvami,“ vysvětlila Renata Pupíková, která pracuje na obnově.

„Na zahradě opatství zatím vidíme hlavně hlínu a kamení, zedníci pracují na opěrných zdech, uprostřed zahrady bude kašna a zelené travnaté plochy se systémem cest,“ dodala Tuková.

Obnovený bude také vstup do zahrady přes bývalou klášterní zeď. Starým opatstvím plaského kláštera povede nová prohlídková trasa připomínající rod Metternichů, lidé si ji budou prohlížet sami bez průvodce. První návštěvníci se sem podívají v červenci příštího roku.

Michaela Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme