Francouzské město žádá Madonnu o zapůjčení obrazu. Zmizel během první světové války

Starostka francouzského města Amiens požádala americkou zpěvačku Madonnu o zapůjčení obrazu, který zmizel z místního muzea v chaosu posledního roku první světové války. Popová královna ho pravděpodobně koupila v dražbě. Návrat obrazu Diana a Endymion od malíře z počátku 19. století Jérômea-Martina Langloise má severofrancouzskému městu pomoci stát se Evropským hlavním městem kultury.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Madonna

Zpěvačka Madonna | Foto: Eduardo Munoz | Zdroj: Reuters

Francouzský deník Le Figaro napsal, že obraz, nebo alespoň téměř identická kopie, byl dražen v newyorské aukci v roce 1989. Madonna za něj tehdy zaplatila 1,3 milionu dolarů (nyní téměř 25 milionů korun).

O existenci obrazu prababičky vůbec netušili. Majetek židovským rodinám se vrací i téměř 80 let po válce

Číst článek

Amiens, rodiště francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kandiduje na titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028 stejně jako například České Budějovice a Broumov.

„Nijak nezpochybňujeme zákonnost vaší koupě, ale my kandidujeme na Evropské hlavní město kultury v roce 2028. A tak bych byla ráda, kdybyste nám v tomto roce při této příležitosti váš obraz zapůjčila,“ uvedla starostka města Brigitte Fouréová ve videu, které zveřejnila na facebooku.

Obraz nechal zhotovit francouzský král Ludvík XVIII. pro Dianin sál zámku ve Versailles. Francouzský stát ho pak koupil v roce 1873. Fouréová uvedla, že muzeum Louvre obraz pravděpodobně zapůjčilo muzeu v Amiens před 1. světovou válkou, ale pak se ztratil.

Madonna v úterý ohlásila turné, které ji v listopadu zavede i do Paříže, která je od Amiens vzdálená necelé dvě hodiny jízdy vlakem, poznamenala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme