Obraz Monte Carlo malířky Toyen se prodal téměř za 65 milionů korun. Pochází z roku 1926

Obraz malířky Toyen nazvaný Monte Carlo z roku 1926 se na nedělní aukci v Praze prodal za 64,8 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena díla byla 18 milionů korun a konečná cena překročila i maximální předaukční odhad. V nabídce nedělní dražby bylo ještě jedno dílo u českých sběratelů mimořádně oblíbené autorky, poválečné plátno Il s'anime z roku 1957, které se nabízelo za sedm milionů korun a prodalo za 13,4 milionu korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obraz Monte Carlo

obraz Monte Carlo | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Uhrančivě tajemná malba je reprezentantem vrcholného poválečného pařížského období Toyen a jejího napojení na tehdejší evropský surrealismus. V nedělní aukci Galerie Kodl se prodalo 98,5 procenta z téměř 200 nabízených položek. Vyvolávací částka 120,5 milionu korun byla navýšena na více než 290,5 milionu. Prodalo se 98,5 procenta položek a padla řada autorských rekordů.

Nejdráže prodaným obrazem Toyen na českých aukcích je od roku 2021 obraz Cirkus z 20. let 20 století. Nový majitel za něj zaplatil 79,56 milionu korun.

Britka před 20 lety koupila skicu za několik liber. Znalci v ní poznali originál od Moora za statisíce

Číst článek

Obraz Monte Carlo byl nejdráže vyvolávanou položkou nedělní aukce a stal se také nejdráže prodaným dílem, jeho cena vzrostla o 260 procent. Odborníci ho považují za velký objev v rané artificialistické tvorbě Toyen.

Dosud bylo známo pouze z drobných zmínek v literatuře a vystaveno bylo pouze jedenkrát. Toyen jej vytvořila krátce po svém příjezdu do Paříže, kam se s Jindřichem Štyrským rozhodla přestěhovat na podzim roku 1925.

Tou dobou byli tamní avantgardní umělci okouzleni geometrizujícím výtvarným jazykem čerpajícím z tradice syntetického kubismu, Toyen si k němu však jen stěží hledala cestu a věnovala se raději naivistickým figurálním obrázkům, podléhajícím ještě stále trvajícímu vlivu Henriho Rousseaua.

Zátiší s mandolínou

Úspěch v neděli zaznamenala i šestice kubistických zátiší od Emila Filly. Výtvarně velice moderně pojatá práce Zátiší s mandolínou se s dosaženou cenou 19,44 milionu korun Kč stala druhým nejdražším dílem nedělní aukce. Zájmu dražitelů se těšila i další Fillova plátna – Zátiší s mandolínou a porcelánovou mísou se prodalo za devět milionů korun, Kuchyňské zátiší za 8,4 milionu korun.

Na 576 000 korun se z vyvolávací ceny 50 000 korun vyšplhal akvarel Václava Radimského Na břehu rybníka. Zaznamenal tak nárůst o více než tisíc procent. Autorského světového rekordu dosáhl olej na plátně Moravany jedné z nejvýznamnějších osobností slovenského moderního umění Ľudovíta Fully. Z vyvolávací ceny 700 000 korun se vydražil za 5,4 milionu korun.

Je to Robbie, přiznal Banksy. Nález starého rozhovoru opět rozvířil spekulace o jeho identitě

Číst článek

Zátiší s klavírem brněnského modernisty a významného představitele třetí poválečné vlny kubismu Jaroslava Krále se vydražilo v autorském rekordu za 2,52 milionu korun. Poválečné umění reprezentoval mimo jiné Karel Černý s olejem Karlův most z roku 1954 prodaným za 9,36 milionu korun.

Hravá a smyslná malba z pozdního období tvorby světově uznávaného designéra Ladislava Sutnara Venuše se prodala v světovém autorském rekordu za tři miliony korun. Osobitá malba Zdeňka Buriana Nejkrásnější planeta našla kupce s cenou 7,4 milionu korun, a dvojnásobně tak překonala dosavadní autorský rekord.

Nedělní aukce vedle výtvarných děl nabídla i několik artefaktů spojených s postavou Václava Havla. Zelená bunda, kterou ještě jako tehdejší disident nosil v přelomových chvílích roku 1989, se vydražila za 2,76 milionu korun.

Kupec získal i originál Havlova textu z února 1989, kdy jej Obvodní soud pro Prahu 3 odsoudil k devítiměsíčnímu trestu vězení za účast na protestech během Palachova týdne. V aukci byly i dva obrazy, které Havel namaloval v 50. letech. Prodej těchto čtyř kuriozit vynesl 4,14 milionu korun ve prospěch rekonstrukce Paláce Lucerna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme