Prasečí umělkyně Pigcasso maluje abstraktní portréty. Zatím se prodaly celkem za milion dolarů

Žádanou umělkyní se stává jihoafrická zvířecí umělkyně, prasnice pojmenovaná Pigcasso. Ta oslnila svými abstraktními malbami, které maluje sama pomocí štětce v tlamě. Celkově v prodeji za svá umělecká díla vydělala už jeden milion dolarů, což je v přepočtu přes 21,5 milionu korun. Na její příběh upozorňuje server Insider.

Johannesburg Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prasnice Pigcasso

Prasnice Pigcasso | Zdroj: Profimedia

Prasnice Pigcasso svá umělecká díla tvoří v jihoafrickém útulku Farm Sanctuary, za kterým stojí aktivistka a ochránkyně zvířat Joanne Lefson. Ta prasnici jako malé sele zachránila v roce 2016 z jatek a ujala se jí.

Zdánlivě mrtvé mládě tučňáka zachránili chovatelé. Nyní ho mohou pozorovat návštěvníci Zoo Praha

Číst článek

Pigcasso svá díla vytváří tak, že drží speciálně upravený štětec v tlamě a šlehá jím po plátně. Když je se svým obrazem hotová, označí ho čumákem. Lefson si prý Pigcassiných vloh pro malování všimla, když byla ještě malé sele.

Veškeré hračky, které dostala, totiž malá prasnice zničila nebo rozkousala. Se štětci ale zacházela opatrně. Proto se majitelka rozhodla, že ji naučí malovat, což vyžadovalo hodiny úsilí a také odměn v podobě hroznového vína. Nakonec se to ale podařilo.

Jeden obraz od prasečí umělkyně se prodává za 26 000 dolarů, což je více než 560 tisíc korun. Zájem o tato umělecká díla projevil třeba i tenista Rafael Nadal nebo britský herec Ed Westwick.

Severní bílí nosorožci možná ještě někde žijí, říká šéf mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové

Číst článek

Pigcassina malba se objevila také třeba na ciferníku hodinek Swatch, které se v roce 2019 prodávaly za 1 000 dolarů za kus.

Dohromady díla vydělala už přes milion dolarů. Výtěžek z nich jde na provoz zvířecího útulku Farm Sanctuary. Třeba na zásoby krmiva, platy zaměstnanců a ošetřovatelů, účty za veterináře nebo další výdaje.

Celý příběh prasečí umělkyně také Lefson popisuje v knize „Pigcasso: The Million-dollar artistic pig that saved a sanctuary“, která by měla vyjít na podzim letošního roku.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme