Skica Mikoláše Alše, fotka a část původního díla. V Novém Boru restaurují vitráže pro Průmyslový palác

Sklářské dílny Kolektivu Ateliers v Novém Boru na Českolipsku restaurují malované vitráže s motivy od Mikoláše Alše pro Průmyslový palác v Praze. Po požáru v roce 2008 se dochovala jen na východním průčelí budovy, pro západní stranu vitráž vyrábí úplně novou.

Nový Bor Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Máme jenom původní fotografii, kterou se podařila sehnat. A máme původní skici od Mikoláše Alše. Kombinací těchto dvou zdrojů plus té původní vitráže, kterou tady vidíte na stole, dávám dohromady repliku nedochované vitráže,“ vysvětluje vitrážista Zdeněk Kudláček a popisuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z ateliéru v Novém Boru, kde vzniká replika vitráže s Alšovými malbami pro pražský Průmyslový palác

„Nakombinuji fotografii s původní skicou a jdu po nějaké logice.“

Barevnost repliky musí v dílně sladit s barevností původní vitráže. Například obloha na původní vitráži byla z barevného skla, ostatní díly se ale kolorovaly ručně.

„Podkladem je barevné tónované sklo. Ale sytost se dožene malbou sklářskou barvou, která se vypaluje na 550 stupňů Celsia. Jde o nízkotavitelné sklo umleté až na pudr,“ přibližuje vitrážista.

„Nepůjdeme do té původní malby tím, že bychom to vypalovali v pecích. Ale budeme to kolorovat za studena. Jde o to, abychom nezasáhli novou technologií do původní vrstvy,“ doplňuje Kudláček.

Celkový rozměr vitráže je 6krát 4 metry. Obnova Průmyslového paláce potrvá do roku 2025.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme