Začíná Signal Festival. ‚Umění může svítit a mít výrazný dosah. Nevylučuje se to,‘ věří kurátor

Ve čtvrtek začíná Signal Festival. Ačkoliv přitahuje hlavně videomappingem, nabídnout se snaží i jiné druhy umění. „Vnímal jsem, že kolegové z umělecké branže trochu reptají, že festival jde úrovní dolů, že je o víc o parádě ve městě a méně o kvalitních věcech. A o jasné lince, kam by se mohlo nebo mělo ubírat současné vizuální umění,“ říká v pořadu Vizitka na Vltavě Pavel Mrkus, nový kurátor přehlídky.

Praha (Aktualizováno: 20:18 12. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letos se postavil Pavel Mrkus jako kurátor do čela Signal Festivalu poprvé. Povede ho i v dalších dvou letech a jako téma svého tříletého působení si vybral ekosystémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Mrkus, kurátor Signal Festivalu. Moderuje Ondřej Cihlář

„Zajímá mě potenciál, který ten festival má. Publikum je široké. Má schopnost oslovovat velký počet lidí, i když není nutné uvést všechny do světa vysokého umění. Ale je fajn otvírat možnosti vidění světa skrz umění, instalace světla a tak dále. A třeba vložit do někoho z mladých, kteří se s tím setkají, nějaké jiskry,“ věří kurátor.

„Umění má smysl. Myslím obecně. A když se lidem nabídne ve velkém formátu, tak to může mít velký dopad. Když to srovnám s výstavami v galeriích, tak počet návštěvníků se Signal festivalem je nesrovnatelný,“ vyzdvihuje.

Pro vedení festivalu se rozhodl i proto, že festival znal a dokázal si na něm najít „to svoje“. Uvědomoval si i jeho jinou podobu.

„Vnímal jsem, že kolegové z umělecké branže trochu reptají, že festival jde úrovní doků, že je o víc o parádě ve městě a méně o kvalitních věcech. A o jasné lince, kam by se mohlo nebo mělo ubírat současné vizuální umění,“ říká Mrkus a přibližuje:

„Mám utopickou víru, že kvalitní umění může být hodně silné, může svítit a přitom může mít velmi výrazný a dobrý dosah. Že se to nevylučuje.“

Pavel Mrkus, kurátor Signal Festivalu | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Pro Signal Festival se letos snažil oslovit kvalitní umělce se silnou výpovědí.

„Máme letos celkem 17 instalací, které patří do hlavního programu. Z nich je, myslím, sedm zahraničních a deset českých. Potom jsou tři další projekty, které nazýváme satelity. Jsou mimo hlavní trasy a je to otázka upozornění na kvalitní umělecké realizace ve veřejném prostoru, které jsou stále v Praze. A pak máme řadu dalších partnerských instalací a doprovodný program,“ shrnuje kurátor s tím, že svůj projekt pro letošní i příští ročník přehlídky nabídne i Kateřina Šedá.

„A máme i dva vidoemappingy. Jeden v Karlíně na kostele svatého Cyrila a Metoděje a na Mariánském náměstí, ten bude na Městské knihovně,“ dodává Mrkus, který se jako umělec věnuje audiovizuálnímu umění.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.

Hana Slívová, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme