Muchova vnučka žaluje Prahu kvůli Slovanské epopeji. Město pro dílo nemá důstojné místo, tvrdí

Skoro sto let starý spor, kam se Slovanskou epopejí nebere konce. Ještě minulý týden se zdálo, že soudní pře o vlastnictví dvacítky obřích obrazů, spěje ke konci, nyní tomu tak není. Vstoupil do toho další uznaný Muchův potomek – výtvarnice Jarmila Mucha Plocková. Na Prahu podala žalobu. Důvodem je to, že podle ní Praha nemá vůli, aby Slovanskou epopej vystavila na důstojném místě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vnučka malíře Alfonse Muchy Jarmila Mucha Plocková je připravená se soudně bránit proti umístění cyklu v Savarinu

Vnučka malíře Alfonse Muchy Jarmila Mucha Plocková | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nechci se obohatit. Okamžitě bych svůj podíl věnovala nějaké neziskové organizaci nebo spolku pro Slovanskou epopej, který jsem spoluzakládala,“ vysvětluje své rozhodnutí Jarmila Mucha Plocková. Vadí jí, že hlavním město jedná s druhým dědicem Johnem Omondem Muchou o umístění Slovanské epopeje do podzemí pražského paláce Savarin.

Do sporu o Slovanskou epopej se vložila Muchova vnučka. Kritizuje plánované umístění a hrozí soudem

Číst článek

„Pokud by bylo rozhodnuto, že je vlastníkem Praha, tak by Praha, a celý národ, mohla jednat svévolně a nebude nucena podléhat vnějším tlakům a zájmům. Což se teď děje. V případě, že se rozhodne, že Praha dílo nenabyla, protože nepostavila vlastní prostory, tak se Plocková stane spoluvlastníkem a jako dědička může rozhodnout o důstojném umístění podle přání autora,“ popisuje právní zástupkyně dědičky Zuzana Císařová.

Spor o vlastnictví začal před necelými deseti lety. Tehdy John Omond Mucha také zažaloval Prahu, že město pro plátna nevybudovalo halu, tak jak si to autor původně přál.

Před pár týdny začali radní města s Omondem Muchou jednat o tom, že pokud velkoformátové malby budou moci být v paláce Savarin, tak Omond Mucha žalobu stáhne. Dohry vstoupila ale Jarmila Mucha Plocková.

„Žalobu chceme podat k soudu proto, že máme velkou obavu, že spor, který původně byl otevřen s Johnem Muchou, zůstane nerozhodnutý a bude ukončen dohodou, ve které Plocková participovat nebude a ztratí tím vliv na umístění epopeje. Víme, že hlavnímu městu, jsou předloženy návrhy dohod, které mají řešit umístění do komerčního centra Savarin. Nebyly nám zpřístupněny. Je velká možnost, že je Praha schválí,“ říká Císařová.

Zmíněnou novou sérii mimosoudní dohod s Johnem Omondem Muchou, připravil radní pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). Jeho nejnovější vyjádření Radiožurnál zjišťuje. 

K radě hlavního města by se měly smlouvy dostat na začátku září. Už dříve ale Pospíšil zmínil, že je pro něj důležité, aby byl soudní spor s Johnem Omondem Muchou ukončen a Praha o Slovanskou epopej nepřišla.  

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme