Lidé si připomněli události z února 1948, komunisté odmítají, že by šlo o puč

Přesně před šedesáti šesti lety se v tehdejším Československu chopila moci komunistická strana. Proti se ten den otevřeně postavil jen průvod vysokoškolských studentů, který policie násilím rozehnala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klement Gottwald

Klement Gottwald | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Řada studentů pak skončila ve vězení, mnoho z nich se už do školy nemohlo vrátit. Práve jejich vzdor si připomnělo shromáždění v pražské Nerudově ulici. Světelný řetěz na Staroměstském náměstí byl pak věnován obětem totalitního režimu.

Obě akce naplánovala iniciativa Bez komunistů.cz. Její zástupce Petr Marek upozorňuje, že komunisté se v roce 1946 dostali k moci v demokratických volbách.

„Právě 25. února pak provedli puč, kterým celou zemi strhli na 41 let do nedemokratického zřízení,“ připomněl historické události Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údálostech Února 1948 hovořili P. Marek a S. Grospič

Naopak poslanec za KSČM Stanislav Grospič takový pohled domítá.

„Lidé s takovými názory zasévají do společnosti řevnivost a nesnášenlivost, vystupují velice tendenčně," domnívá se.

25. únor pak podle svých slov vnímá jako historické datum, které nelze nijak vymazat. „Je potřeba ho vnímat ve všech historických souvislostech a je potřeba také vidět, že tehdy nedošlo k žádnému porušení platných předpisů ani ústavy tehdejšího Československa," myslí si Grospič.

Petru Markovi z hnutí Bez komunistů.cz také vadí, že se polistopadová společnost dostatečně nevyrovnala s dědictvím minulosti.

„Ani v symbolické rovině neproběhlo odsouzení těch nejhorších zločinů. Naše společnost tak je samozřejmě pokřivená," obává se Marek.

Poslanec Grospič s ním nesouhlasí. „Obavy pana Marka jsou jeho osobní a také výrazné menšiny lidí," uzavírá Grospič.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme