Výstava v Kersku představí i plot, který prokopl Bohumil Hrabal. Vyšla také kniha povídek

V knize povídek Slavnosti sněženek zachytil Bohumil Hrabal příběhy lidí z Kerska, kde měl chatu. Sousedi mu to v roce stého výročí narození oplatili. V Kersku dnes pokřtí knihu, která odhaluje skutečné osudy hrdinů zachycené v knize i ve filmu Slavnosti sněženek. Výstava v Lesním ateliéru pak představí fotky, dokumenty i kuriozity spojené s Hrabalem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chata spisovatele Bohumila Hrabala

Chata spisovatele Bohumila Hrabala | Foto: Jaroslav Skalický

„Potkávali jsme ho na různých akcích. Ale nikdy jsem ho neoslovil, čehož dodnes lituji. A nikdy jsem si ho nevyfotil, čehož také lituji,“ vzpomíná na spisovatele Bronislav Kuba.

Dnes odpoledne představí Lesním ateliéru v Kersku svou knihu Slavnosti sněženek - Lidské osudy a odhalená tajemství v Hrabalově Kersku.

„Vyhledal jsem jak skutečné postavy, tak jsem oslovili lidi z filmu Slavnosti sněženek a přátele Bohumila Hrabala, kteří se o něj starali až do konce života,“ dodává Kuba.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hrabalově Kersku natáčel redaktor Jaroslav Skalický

Na výstavě si návštěvníci mohou prohlédnout fotografie zdejších obyvatel, kteří se stali předlohou Hrabalových literárních postav. Uvidí také fotografie z natáčení filmu a předměty, které se v něm objevily.

„Například originální mysliveckou kamizolu skutečné postavy pana France, kterou ve filmu nosil pan Hrušínský. A symbol filmu – divočáka. Ne živého, ale vycpaného,“ říká místostarostka Kerska Jana Kubová.

Kersko proslavila Hrabalova povídková kniha Slavnosti sněženek (1978) a především stejnojmenný film režiséra Jiřího Menzela (1983). Bohumil Hrabal v něm sám hraje malou epozidní roli, v dalších vystupují například herci Rudolf Hrušinský, Jaromír Hanzlík nebo Petr Čepek.

Originální památku na Bohumila Hrabala – kus plotu s polámanými laťkami - zapůjčil na výstavu jeho nejbližší soused v Kersku Zdeněk Eliáš.

„Jako žák nebo dorostenec hrál za Polaban Nymburk,“ připomíná Eliáš.

Se svými dvěma syny si kopal na dvorku, když přišel Bohumil Hrabal, že si s nimi zahraje.

„Hodil jsem mu míč, já jsem chytal. Občas jsem to vyrazil. On napral tu mičudu do svého plotu a přerazil několik planěk. Z piety jsem to schoval,“ popisuje soused.

Výstava v kerském Lesním ateliéru potrvá do října.

Z filmu Slavnosti sněženek | Foto: Bonton

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme