Oštěpař Vadlejch potřetí vyhrál Diamantovou ligy. V Eugene porazil i dlouholetého rivala Čopru

Oštěpař Jakub Vadlejch potřetí vyhrál atletickou Diamantovou ligu. Výkonem 84,24 metru v Eugene porazil všechny soupeře včetně úřadujícího mistra světa a olympijského šampiona Níradže Čopru z Indie. Diamantovou trofej získal Vadlejch po šesti letech, ve finále v zámoří navázal na triumfy z let 2016 a 2017.

Eugene Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | Zdroj: Profimedia

Vítězný byl už Vadlejchův první pokus dlouhý 84,01 metru. Pak měl stříbrný olympijský medailista tři neplatné pokusy, v páté sérii přidal 82,58 metru a na závěr už jako jistý vítěz přidal 23 centimetrů ke svému nejdelšímu hodu. Nikdo jiný se za hranici 84 metrů nedostal, indický spolufavorit Čopra zůstal dvacet centimetrů pod ní. Po MS v Budapešti, odkud odjel s bronzem, Vadlejch podruhé Čopru porazil.

Znovu bronzový Vadlejch, nečekaná medaile štafety a dravé mládí. Co ukázal šampionát o českých atletech?

Číst článek

Na stovce nepotvrdil pozici sprinterského krále z MS Američan Noah Lyles. V čase 9,85 sekundy skončil druhý. Porazil ho krajan Christian Coleman, jenž vyrovnal letošní světové maximum 9,83.

Kitagučiová navázala

Na vítězné vlně zakončila sezonu japonská oštěpařka Haruka Kitagučiová. Mistryně světa a vedoucí žena letošních tabulek, která trénuje v Domažlicích pod vedením Davida Sekeráka, rozhodla o svém triumfu druhým pokusem dlouhým 63,78. Soupeřkám nadělila více než dva metry.

Královnou patnáctistovky byla jednoznačně Keňanka Faith Kipyegonová. Vyhrála s více než třísekundovým náskokem za 3:50,72, čímž zaostala jen o 1,61 sekundy za vlastním světovým rekordem z letošního mítinku ve Florencii.

Benjamin zaskočil Warholma

Závod na 400 metrů překážek vyhrál Američan Rai Benjamin, který výkonem 46,39 vytvořil nový rekord Diamantové ligy a porazil i olympijského šampiona a světového rekordmana Karstena Warholma. Hvězdný Nor od zisku třetího světového titulu utrpěl druhou porážku za sebou, tentokrát skončil druhý o čtrnáct setin.

Z českých reprezentantů se ve finále představí ještě dálkař Radek Juška, jehož soutěž je na programu v neděli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme