Je příjemné bojovat ve 37 letech s těmi nejlepšími, říká překážkář Svoboda před světovým šampionátem

Po sedmi letech se Petr Svoboda vrací na mistrovství světa v atletice. Český rekordman a suverén tratě na 110 metrů překážek nastoupí o víkendu do rozběhu a cítí, že má ve 37 letech ve Spojených státech možná životní formu. Po krátkém aklimatizačním kempu se přesunul s ostatními reprezentanty do Eugene, kde potkal i své bývalé soupeře v roli trenérů.

Eugene (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Svoboda na šampionátu v Bělehradě.

Petr Svoboda na šampionátu v Bělehradě. | Foto: Aleksandra Szmigiel | Zdroj: Reuters

„Je to tu moc hezké. Snad půlka mých bývalých soupeřů, kteří teď trénují, mi řekla, že snad taky začnou zase běhat. Bylo to takové srdečné přivítání. Celá překážkářská komunita je fajn. Cítím se tady dobře jako doma,“ říká pro Radiožurnál finalista světového šampionátu v Berlíně z roku 2009 Petr Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pocity Petra Svobody před mistrovstvím světa v atletice v příspěvku Jakuba Marka

Letos v Hodoníně běžel ještě rychleji než při svém národním rekordu před dvanácti lety. Do zad mu ale před několika týdny foukal až moc silný vítr, takže se tabulky měnit nemohly. Přesto ale Svoboda cítí, že je na tom velmi dobře.

„Předtím do Bělehradu jsem přijel s tím, že mám obrovskou formu. Tady vím, že ji mám taky, ale musím jít krok za krokem a postupovat,“ vzpomíná Svoboda na březnové halové mistrovství světa v Srbsku, kde vypadl v semifinále po několika technických chybách.

Zároveň mluví na své poměry opatrně, protože jako jeden z mála atletů vždy vyhlašoval až zdánlivě nereálné cíle.

Překážkář Svoboda se raduje po skvělém startu do sezony. Jsem rád, že to v sobě pořád mám, říká

Číst článek

„Těším se, ale jsem ve věku, kdy je udržování formy balancování na samotné hraně možností. Mám i trošku strach, takže se nechci nechat pohltit atmosférou. Už totiž nemusí být žádné příště. V Bělehradě jsem se tím pohltit nechal, protože jsem se taky bál, aby se mi nic nestalo.“

Petr Svoboda se ale snaží udržet si pozitivní náladu, kterou mu dodává i pohled na soupeře na tréninkovém stadionu před sobotními rozběhy na 110 metrů překážek. 

„První dojem je dobrý. Viděl jsem tu soupeře se rozebíhat a někteří nevypadají úplně nejrychleji. Je příjemné bojovat ve 37 letech s těmi nejlepšími. Dává mi to motivaci a naději, že ještě nejsem starý a mám na to,“ doplňuje Petr Svoboda, který by měl na světovém šampionátu v Oregonu patřit mezi největší české běžecké naděje. 

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme