Keňanka Jepchirchirová zaběhla světový rekord v půlmaratonu, padlo i evropské maximum

Keňanka Peres Jepchirchirová vyhrála v Gdyni mistrovství světa v půlmaratonu v historicky nejrychlejším čase v ryze ženském závodě 1:05:16. Svůj rekord ze zářijového závodu v Praze vylepšila o osmnáct sekund.

Gdyně (Polsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peres Jepchirchirová.

Peres Jepchirchirová. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Na šampionátu v Gdyni se pod hodnotu rekordního času dostaly i stříbrná Němka Melat Yisak Kejetaová, která časem 1:05:18 překonala o více než minutu evropský ryze ženský rekord Nizozemky Lornah Kiplagatové z roku 2007, a bronzová Etiopanka Yalemzerf Yehualawová (1:05:19).

Chci vyhrát olympiádu a být nejlepší z nejlepších, vzkázal Cheptegei po světovém rekordu

Číst článek

Rychlý čas z příjemného vytrvaleckého počasí a konkurence v Gdyni vytěžila i Moira Stewartová, která se výkonem 1:11:08 přiblížila na sedm sekund českému rekordu Evy Vrabcové Nývltové. Jako nejlepší Češka obsadila 34. místo. Osobní rekordy si vylepšily i padesátá Tereza Hrochová (1:12:13) a šestašedesátá triatlonistka Vendula Frintová (1:13:16).

Závod poznamenalo několik pádů ve vedoucí skupině. Ostrou zatáčku krátce před desátým kilometrem neustála obhájkyně titulu Netasanet Gudetaová z Etiopie, která už ztrátu nestáhla a skončila osmá. V závěrečné čtvrtině trati se poroučely na zem světová rekordmanka Ababel Yeshanehová z Etiopie a keňská obhájkyně stříbra Joyciline Jepkosgeiová, které v tu chvíli udávaly tempo. Ani ony už se nedotáhly a v čele zbyly jen tři závodnice.

Jepchirchirová rozhodla ve finiši 150 metrů před cílem. Překvapením bylo stříbro etiopské rodačky Kejetaové, která reprezentuje Německo teprve od letošního března. Tato osmadvacetiletá závodnice si vylepšila osobní rekord o více než tři minuty.

Ve 12.30 se vydali na trať muži.

Mistrovství světa v půlmaratonu v Gdyni:
Ženy: 1. Jepchirchirová (Keňa) 1:05:16 - světový rekord v ryze ženském závodě, 2. Kejetaová (Něm.) 1:05:18 - evropský rekord v ryze ženském závodě, 3. Yehualawová (Et.) 1:05:19, ...34. Stewartová 1:11:08, 50. Hrochová 1:12:13, 66. Frintová 1:13:16, 73. Joglová (všechny ČR) 1:14:30.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme