Běžce na pražském půlmaratonu potrápily vysoké teploty, záchranná služba aktivovala traumaplán

Nejen více než 21 kilometrů dlouhá trať, ale také poměrně vysoké teploty v centru Prahy způsobily, že vyšší desítky účastníků Pražského půlmaratonu musely vyhledat lékařské ošetření. Záchranná služba hlavního města Prahy proto musela kvůli vyššímu počtu osob se zdravotními obtížemi na asi dvě hodiny aktivovat traumaplán.

Praha (Aktualizováno: 20:12 6. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžci na Pražském půlmaratonu bojovali nejen s více jak 21 kilometrů dlouhou tratí, ale také teplým počasím

Běžci na Pražském půlmaratonu bojovali nejen s více jak 21 kilometrů dlouhou tratí, ale také teplým počasím | Foto: Iva Roháčková

„V souvislosti s konáním půlmaratonu došlo během akce k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu. Z tohoto důvodu byl vyhlášen traumaplán," uvedli záchranáři na sociální síti X. Večer pak doplnili, že v rámci aktivace traumaplánu ošetřili 102 osob, z nichž 36 muselo být převezeno do nemocnice.

Marketingový manažer pořádající organizace RunCzech Jiří Nečásek doplnil, že podle předběžných informací potřebovala ošetřit asi stovka účastníků, nejčastěji šlo o přehřátí. 

Ve 14:30 doplnili, že doposud poskytli péči vyšším desítkám pacientů, přičemž převažují kolapsové stavy.

Traumaplán se podle pražské záchranné služby Karla Kirse aktivuje ve chvíli, kdy je postiženo větší množství lidí, někdy i preventivně, kdy počty ještě nejsou známy a není zřejmé, jak se situace vyvine. „Jsou tam obtíže po fyzické námaze včetně kolapsů,“ řekl Kirs.

Aktivace traumaplánu umožňuje záchranářům zrychlit a zefektivnit péči o pacienty, mluvčí zmínil zejména snížení administrativní zátěže při vyplňování zdravotnické dokumentace.

V Praze dnes teploty přesahují 20 stupňů Celsia, běžci si na neobvyklé vedro stěžovali. „Extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal,“ uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení.

Podél tratě bylo podle organizátorů více než 60 zdravotníků první pomoci, mobilní hlídky na kole s defibrilátory a záchranná služba měla stanoviště po trase i v cíli.

„Na běžce jsme apelovali, aby v tomto netypickém počasí nepřeceňovali své síly a zaměřili se na pitný režim. Tělo na takové počasí není začátkem dubna tak navyklé. Některé ale počasí pravděpodobně zaskočilo, protože těsně před startem bylo zamračeno, až v průběhu dopoledne se vyjasnilo a teploty se vyšplhaly nahoru,“ uvedli organizátoři.

V letošním půlmaratonu startoval rekordní počet 15.500 běžců ze 115 zemí. Start byl v 10:00, vyhrál suverénně úřadující mistr světa na této trati Keňan Sabastian Sawe v traťovém a osobním rekordu 58:24 minuty. Limit pro doběhnutí byly tři hodiny od startu.

Teploty se v příštích dnech mají podle meteorologů pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 stupni Celsia. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme