Bonus pro olympijské šampiony. Světová atletika odmění každého vítěze z Paříže 50 000 dolary

Světová atletika jako první mezinárodní sportovní federace vyplatí odměny olympijským vítězům. Každý z 48 šampionů z Paříže obdrží 50 000 dolarů (zhruba 1,2 milionu korun). Týká se to i vítězných štafet, které částku rozdělí mezi členy týmu.

Monako (Aktualizováno: 15:50 10. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armand Duplantis

Armand Duplantis | Zdroj: Profimedia

Mezinárodní atletická federace rozhodnutí o odměnách oznámila ve středu v tiskové zprávě. Celkem Světová atletika zlatým medailistům z Paříže vyplatí 2,4 milionu dolarů (asi 56 milionů korun).

Světová atletika nechce zakázat starty transgender sportovců, navrhuje pouze zpřísnit pravidla

Číst článek

„Sice je nemožné vyčíslit peněžní hodnotu olympijské medaile nebo odhodlání a koncentrace, kterou vyžaduje samotná reprezentace své země na olympijských hrách, ale myslím si, že je důležité někde začít a zajistit, že část příjmů, které vygenerují naši sportovci na olympijských hrách, se vrátí těm, kteří dělají z olympiády globální divadlo,“ uvedl prezident Světové atletiky Sebastian Coe. 

Novinku považuje za pokračování cesty, která začala v roce 2015. Světová atletika od té doby vrací do sportu všechny příjmy od Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Začala s olympijskými dividendami vyplácenými členským federacím, které si aktuálně nad rámec běžných grantů rozdělují pět milionů dolarů (téměř 117 milionů korun).

Menší odměny než na MS

Prémie pro vítěze olympijských atletických závodů a soutěží jsou nižší než na loňském světovém šampionátu v Budapešti, kde každý šampion inkasoval 70 000 dolarů (1,6 milionu korun). Od olympijských her 2028 v Los Angeles plánuje Světová atletika prémie rozšířit, odměnu dostanou i závodníci a závodnice na stříbrné a bronzové pozici. Přesné částky pro tyto hry zveřejní později.

Olympijský šampion v běhu na 400 metrů překážek Nor Karsten Warholm novinku vítá. „Je to dobře. Sice to nezmění moji motivaci vyhrát, protože na olympiádě mi nejde o peníze. Pro mě osobně má zlatá medaile mnohem větší cenu. Ale když jde o budování profesionálního sportu, myslím, že to jde správným směrem,“ řekl agentuře Reuters světový rekordman a trojnásobný mistr světa.

Zlatá tretra přivítá světového rekordmana ve skoku o tyči Duplantise. Do Ostravy přijede i výškař Tamberi

Číst článek

Za krok správným směrem považuje rozhodnutí i světový rekordman ve skoku o tyči Švéd Armand Duplantis či ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová. „Když se podíváte na odměny fotbalistů a atletů, říkáte si: ‚bože, možná bych měla změnit sport‘. Ale samozřejmě je to pro atlety dobrá zpráva. Dává nám to větší možnost trénovat a najít si místo, kde budeme trénovat,“ uvedla.

Moderní olympijské hry vznikly jako akce výhradně pro amatérské sportovce. Proti profesionalizaci olympioniků tvrdě vystupoval Avery Brundage, jenž byl prezidentem MOV v letech 1952 až 1972. Oficiálně účast profesionálů pod pěti kruhy posvětil až Juan Antonio Samaranch na přelomu 80. a 90. let minulého století. MOV dodnes nevyplácí olympionikům odměny. Medailisté včetně těch českých ale prémie zpravidla dostávají od svých vlád, národních sportovních svazů nebo sponzorů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme