Těším se na dceru. Čekají mě dva měsíce, kdy nebudu trénovat, hlásí oštěpař Vadlejch po úspěšné sezoně

Oštěpař Jakub Vadlejch ovládl poslední mítink Diamantové ligy v Eugene a potřetí v kariéře ovládl celkové hodnocení prestižní atletické soutěže. Svěřenec trenéra Jana Železného v závěrečném závodě sezony vyhrál s výkonem 84,24 metru a zakončil úspěšný závodní rok, ve kterém získal i bronzovou medaili na mistrovství světa v Budapešti.

Eugene Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český oštěpař Jakub Vadlejch s trofejí pro vítěze Diamantové ligy

Český oštěpař Jakub Vadlejch s trofejí pro vítěze Diamantové ligy | Zdroj: Profimedia

Největším soupeřem Jakuba Vadlejcha byl v Eugene jako už tradičně Níradž Čopra, který českého reprezentanta neúspěšně naháněl už od prvního pokusu. Vadlejch jím zapsal 84,01 metru a indický soupeř za ním nakonec zaostal o skoro čtvrt metru. Český oštěpař v závěrečném pokusu předvedl výkon 84,24 metru. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si oštěpaře Jakuba Vadlejcha po posledním letošním závodě, kdy ovládl Diamantovou ligu

„Čekal jsem bitvu na větších metrech, ale podmínky pro dlouhé hody nebyly úplně ideální. Po mistrovství světa už jsem neměl žádný extra tvrdý trénink a nijak jsem se nepřipravoval směrem k finále Diamantové ligy. Nic jsem neřešil a ono to bylo dobré,“ říká bronzový medailista ze srpnového mistrovství světa Jakub Vadlejch.

Český reprezentant se stal prvním oštěpařem, který vyhrál Diamantovou ligu třikrát. „Ukazuje mi to obrovskou stabilitu ve výkonech. Házení je pro mě život. Může se to zdát banální, ale stále žiju svůj sen a chci ho žít dál,“ vypráví Vadlejch.

Svěřenec trenéra Jana Železného kraloval letošní Diamantové lize, když vyhrál tři z celkových pěti oštěpařských mítinků, k nim přidal i druhé a třetí místo, a zapsal tak nejúspěšnější sezonu kariéry. Na žádné vrcholné akci neskončil mimo stupně vítězů, a byl tak vyrovnaným soupeřem úřadujícímu olympijskému šampionovi a mistrovi světa Níradžovi Čoprovi.

„Snažím si to nepřipouštět, ale když ho porazím, tak to jen značí, že každý je porazitelný. I v dobách Němců, když házeli daleko, tak jsem je byl schopný porážet. Neznamená to, že když někdo háže přes devadesát metrů, že se nedá porazit. Pořád to omílám dokola, ale vždy je to o konkrétním závodním dni. Bude to tak i příští rok v Římě a samozřejmě i v Paříži. Olympiáda je středobod celých čtyř let, v tomto případě tří,“ připomíná dvaatřicetiletý oštěpař Vadlejch.

Vrcholnými akcemi příští sezony budou evropský šampionát v Římě, a především olympijské hry v Paříži. Teď má ale Vadlejch myšlenky na odpočinek.

„Moc se těším na dva měsíce, kdy nebudu soustavně trénovat. Říkám, že budu odpočívat, ale samozřejmě to nevydržím. Pro mě je nejdůležitější, že můžu trávit víc času s rodinou. Malá Emma mi roste před očima, dělá obrovské krůčky, které nevidím osobně, ale jen přes kameru. Mrzí mě to, ale člověk nemůže být na dvou místech najednou,“ těší se na rok a půl starou dceru nejlepší oštěpař právě skončeného ročníku Diamantové ligy Jakub Vadlejch.

Adam Weidenthaler, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme