Oštěpař Vadlejch zahájil Diamantovou ligu druhým místem, od výhry ho dělily pouhé čtyři centimetry

Oštěpař Jakub Vadlejch na úvod letošního ročníku atletické Diamantové ligy zopakoval v Dauhá loňské druhé místo. Hodem dlouhým 88,63 metru vylepšil o čtvrt metru svůj výkon ze závěru soustředění v Jihoafrické republice a zaostal o pouhé čtyři centimetry za olympijským vítězem Níradžem Čoprou z Indie. Třetí skončil úřadující mistr světa Anderson Peters z Grenady.

Dauhá (Katar) (Aktualizováno: 20:55 5. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | Zdroj: Reuters

Nejlepší český atlet současnosti se na druhou příčku dostal ve druhé sérii, kdy atakoval Čoprův daleký úvodní pokus. Stříbrný olympijský medailista z Tokia Vadlejch měl kvalitní sérii, v níž se ještě jednou dostal za 88 metrů. Ani pátý pokus dlouhý 88,47 metru však na vítězství nestačil.

Sociolog o stopce pro transgender atletky: Šance, že někdo splní nové podmínky, je prakticky nulová

Číst článek

Tentokrát mu odolala i devadesátimetrová hranice, kterou v katarské metropoli před rokem poprvé v kariéře překonal. Stříbrnou pozici však dvaatřicetiletý Čech uhájil s přehledem. Loňský vítěz z Dauhá Peters zapsal na úvod 85,88 metru a pak se postupně zhoršoval.

Nabitou ženskou stovku vyhrála Američanka Sha’Carri Richardsonová, která se časem 10,76 zařadila v úvodu sezony do čela světových tabulek. Navíc připravila nedávno zesnulou krajanku Tori Bowieovou o rekord mítinku.

Její výkon z roku 2016 vylepšila o čtyři setiny. Pod jedenáct sekund se dostaly i Jamajčanka Shericka Jacksonová (10,85) a Britka Dina Asherová-Smithová (10,98). Dvoustovku ovládl mistr světa z poloviční tratě Fred Kerley. Americký sprinter v cílové rovince předběhl několik soupeřů a finišoval za 19,92 sekundy.

Výbornou úroveň měla ženská tyčka. Vyhrála ji olympijská vítězka a úřadující mistryně světa Katie Moonová z USA, která jako jediná překonala 481 centimetrů. Na druhé místo se prosadila Slovinka Tina Šutejová (476), třetí skončila další Američanka Sandi Morrisová (471).

Ve výškařské sektoru neuspěl domácí favorit Mutaz Issa Baršim. Výkon 224 centimetrů mu stačil jen na třetí místo. Zvítězil Američan JuVaughn Harrison, který skákal napoprvé všechny výšky až do 232 centimetrů a pak za rozhodnutého výsledku po úvodním neúspěšném pokusu na 235 centimetrech soutěž ukončil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme