,Fotbal je víc než jen soupeření.‘ Fiala se sešel s šéfem UEFA Čeferinem, jednali o spolupráci klubů s unií

Premiér Petr Fiala ve středu s prezidentem evropské fotbalové federace UEFA Aleksanderem Čeferinem jednal o sportovně-společenském modelu sportu a fotbalu v Evropě a o spolupráci fotbalových asociací s vládou a Evropskou unií. Úřad vlády to po středeční večerní schůzce, jíž se zúčastnil i šéf domácí fotbalové asociace FAČR Petr Fousek, uvedl v tiskové zprávě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovně-společenský model sportu a fotbalu v Evropě je založen na systému pyramidy a v každém státě existuje národní fotbalová asociace odpovědná za veškeré fotbalové dění. V České republice je to Fotbalová asociace České republiky.

Dohra výtržností v Evropské konferenční lize. UEFA vyšetřuje Kolín nad Rýnem a Nice

Číst článek

Pyramida je propojena i finančně a těží z ní též malé kluby, které vychovají talentované hráče.

Jako příklad uvedla vláda dřívější přestup záložníka Tomáše Součka z pražské Slavie do West Hamu, který přinesl 40 000 eur (zhruba milion korun) hráčovu mateřskému klubu v Havlíčkově Brodě.

Podle údajů UEFA se z celkového rozpočtu organizace dostane 97 procent peněz do nižších pater, tedy k národním organizacím a samotným klubům.

Model má podle vlády i další výhody. Vygenerované peníze z televizních, reklamních a marketingových práv UEFA přerozděluje zpět klubům. „To zpětně umožňuje investice do výchovy mládeže, trenérů, růstu talentů a pokračování modelu,“ konstatoval úřad vlády.

Čeferin poděkoval Fialovi a vládě za podporu UEFA a zmíněného modelu při českém předsednictví v Radě Evropské unie, které trvá do konce roku. Zejména šéf UEFA ocenil zaujatou pozici při slyšení u Evropského soudního dvora v červenci.

Konec fotbalu?

Asociace se soudí kvůli projektu superligy, kterou se loni v dubnu pokusila rozjet dvanáctka evropských velkoklubů.

„Je to jeden z nejbláznivějších nápadů v historii fotbalu. Fotbal by hrálo jen několik bohatých a privilegovaných klubů. Ty ostatní by z fotbalu zmizely. Znamenalo by to konec fotbalu v Evropě v současné podobě,“ citoval Čeferina web Fotbalová asociace České republiky.

„Jsem vděčný české vládě za jasný postoj, kterým brání evropský fotbal, ale v konečném důsledku také český fotbal. Chtěl bych českému premiérovi poděkovat za jasné stanovisko, stejně jako předsedovi Fouskovi a české asociaci,“ uvedl slovinský funkcionář.

Šéf UEFA Čeferin podpořil sankce vůči Rusku. Účel má podle něj přednost před sportovní neutralitou

Číst článek

Fiala konstatoval, že Česká republika podpořila ve zmiňovaném sporu UEFA proto, že stávající model je funkční nejenom z ekonomického, ale hlavně sportovního a společenského hlediska.

„Navrhovaná změna by znamenala menší podporu amatérských a mládežnických fotbalových týmů,“ uvedl Fiala. „Solidarita a z ní plynoucí podpora mládeže, kterou stávající model zaručuje, je pro fotbal i sport obecně naprosto klíčová a je zásadním předpokladem pro výchovu talentů a podporu sportovních aktivit dětí a mládeže,“ dodal.

Čeferin označil schůzku za příjemné setkání. „Mluvili jsme o českém i mezinárodním fotbale a také jsme se shodli, že evropský sportovní model je jediná možná cesta. Moc rád jsem zjistil, že pan premiér se zajímá o český fotbal i fotbal obecně. Fotbal je zkrátka víc než jen soupeření,“ konstatoval Čeferin.

Předseda UEFA se v příštím týdnu zúčastní i bruselského jednání ministrů sportu členských zemí Evropské unie.

„Poděkovali jsme za postoj české vlády během slyšení u Evropského soudního dvora a zorganizování účasti pana Čeferina na blížícím se zasedání ministrů sportu. Kromě záležitostí evropského fotbalu jsme mluvili s panem premiérem samozřejmě i o záležitostech českého fotbalu,“ uvedl Fousek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme