Fotbalisté Manchesteru United kontrolovali postup proti Betisu. Arsenal nezvládl penalty proti Sportingu

Fotbalisté Manchesteru United v odvetě osmifinále Evropské ligy zvítězili 1:0 na hřišti Betisu Sevilla a v součtu s úvodní výhrou 4:1 postoupili do čtvrtfinále. Na domácí triumf z minulého týdne navázal i Juventus, který uspěl 2:0 ve Freiburgu. Feyenoord i díky dvougólovým střelcům Idrissi a Kökcü smetli 7:1 Šachtar Doněck. Leverkusen se střídajícím Adamem Hložkem v odvetě zvítězil 2:0 na hřišti Ferencvárose Budapešt.

Manchester (Aktualizováno: 23:57 16. 3. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Manchesteru United slaví postup do čtvrtfinále Evropské ligy

Fotbalisté Manchesteru United slaví postup do čtvrtfinále Evropské ligy | Zdroj: Reuters

O výhře Manchesteru United rozhodl v 56. minutě střelou zpoza vápna útočník Rashford, jenž se prosadil proti Betisu i před týdnem. Anglický reprezentant se šestou trefou v ročníku dostal do čela tabulky střelců soutěže. United vyřadili po Barceloně dalšího španělského soupeře.

V soutěži překvapivě končí lídr anglické ligy Arsenal, který vypadl po výsledku 1:1 po prodloužení a 3:5 na penalty se Sportingem Lisabon. Londýnský klub otevřel skóre zásluhou dorážky Xhaky, po změně stran ale srovnal Goncalves, který překvapil brankáře Ramsdalea dalekonosným lobem takřka z poloviny hřiště.

Zápas dospěl až do penaltového rozstřelu, kde jediným neúspěšným střelcem byl ve čtvrté sérii domácí Martinelli. Hráči Sportingu naopak byli bezchybní a po pěti letech dovedli klub do čtvrtfinále.

Feyenoord naděloval

Nizozemský celek v prvním zápase se Šachtarem Doněck remizoval, v odvetě ale ukrajinský tým deklasoval 7:1. Dvakrát se trefili Idrissi a Kökcü, jenž navíc přidal i asistenci. Loňský finalista Evropské konferenční ligy zaoukrouhlil sérii bez porážky na 20 soutěžních zápasů, naposledy prohrál 27. října ve Štýrském Hradci. 

Juventus Turín po domácí výhře 1:0 udržel proti Freiburgu čisté konto i v odvetě. Klíčový moment duelu přišel těsně před poločasovou pauzou, kdy dostal domácí Gulde po ruce ve vápně druhou žlutou kartu a následnou penaltu proměnil Vlahovič. V závěru přidal pojistku Chiesa. „Stará dáma“ vyhrála devátý z posledních 11 soutěžních utkání.

Fotbalisté Leverkusenu se střídajícím Adamem Hložkem v odvetě osmifinále Evropské ligy zvítězili 2:0 na hřišti Ferencvárose Budapešt a v součtu se stejným výsledkem z úvodního duelu postoupili do čtvrtfinále. Český reprezentant Hložek přišel na hřiště v 71. minutě místo Azmúna. Druhý český reprezentant Patrik Schick kvůli zranění k utkání do Budapešti neodcestoval.

Dál jde rovněž FC Sevilla, ačkoliv podlehla 0:1 na hřišti tureckého Fenerbahce. Andaluskému celku výsledek vzhledem k domácí výhře 2:0 stačil a nadále tak může pomýšlet na vylepšení vlastního rekordu čtyř triumfů soutěži. Sevilla navíc dvakrát ovládla i Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy.

Evropská konferenční liga

Fotbalisté Fiorentiny, za které tentokrát nenastoupil český reprezentant Antonín Barák, zvítězili v odvetě osmifinále Evropské konferenční ligy na půdě Sivassporu vysoko 4:1 a stvrdili postup. Úvodní zápas před týdnem vyhrál italský favorit 1:0.

Zatímco úvodní zápas středopolař Barák coby střídající hráč jediným gólem rozhodl, tentokrát zůstal jen lavičce Fiorentiny. Sivasspor, který postoupil ze skupiny na úkor pražské Slavie, v domácí odvetě smazal manko v 35. minutě, kdy se výstavně trefil Yesilyurt. Jedenáctý celek italské ligy ale ještě do poločasu srovnal a po změně stran třemi góly otočil stav.

Historický postup do čtvrtfinále evropských pohárů vybojoval Lech Poznaň. Úřadující polský mistr v Djurgaardenu hájil náskok 2:0 z úvodního domácího duelu a ve 44. minutě mu nahrálo vyloučení Danielsona. V početné převaze pak Lech v poslední čtvrtině zaznamenal všechny tři branky.

Souček u postupu West Hamu

Reprezentační kapitán Tomáš Souček přispěl asistencí k výhře fotbalistů West Hamu v odvetě osmifinále Evropské konferenční ligy nad Larnakou 4:0 a k postupu. West Ham měl téměř jistý postup už po prvním utkání, v němž na Kypru zvítězil 2:0. V domácí odvetě dominoval i díky tomu, že hostující Gustavo dostal ve 44. minutě červenou kartu.

Souček odehrál 68 minut a do statistik se zapsal o tři minuty dříve, kdy za stavu 3:0 vyhrál po rohu hlavičkový souboj a jeho pokus tečoval do sítě osmnáctiletý Mubama, jenž dal první gól v A-týmu West Hamu.

Druhý český hráč „Kladivářů“ obránce Vladimír Coufal ještě doléčuje zranění a zatím nebyl ani na lavičce. West Ham si částečně zlepšil náladu po tápání v Premier League, kde nečekaně bojuje o záchranu.

Ze hry nečekaně vypadl Villarreal, který navzdory střelecké převaze a množství gólových šancí doma prohrál s Anderlechtem Brusel 0:1. Se soutěží se rozloučil také další spolufavorit Lazio Řím. Třetí celek italské ligy prohrál v Alkmaaru 1:2, stejným výsledkem nizozemskému soupeři podlehl v minulém týdnu i doma.

Naopak Nice, které postoupilo ze skupiny na úkor Slovácka, podle očekávání přešlo po dvou vítězstvích přes Šeriff Tiraspol, soupeře Plzně z předkola Ligy mistrů.

Los čtvrtfinále je na programu v pátek od 13.00.

Odvetná utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy a Evropské konferenční ligy

Odvetná utkání Evropské ligy:

Fenerbahce Istanbul - FC Sevilla 1:0 (1:0)
Branka: 41. Valencia z pen. První zápas 0:2, postoupila Sevilla.

Freiburg - Juventus Turín 0:2 (0:1)
Branky: 45. Vlahovič z pen., 90.+5 Chiesa. ČK: 44. Gulde (Freiburg). První zápas 0:1, postoupil Juventus.

Betis Sevilla - Manchester United 0:1 (0:0)
Branka: 56. Rashford. První zápas 1:4, postoupil Manchester.

Feyenoord Rotterdam - Šachtar Doněck 7:1 (3:0)
Branky: 24. a 38. z pen. Kökcü, 49. a 60. Idrissi, 9. Giménez, 64. Džahánbachš, 67. Danilo - 87. Kelsy. První zápas 1:1, postoupil Feyenoord.

Saint-Gilloise - Union Berlín 3:0 (1:0)
Branky: 18. Teuma, 63. Amani, 90.+4 Lapoussin. ČK: 80. Haberer (Union). První zápas 3:3, postoupil Saint-Gilloise.

Ferencváros Budapešť - Leverkusen 0:2 (0:1)
Branky: 3. Diaby, 81. Adli. První zápas 0:2, postoupil Leverkusen.

San Sebastian - AS Řím 0:0
ČK: 90.+8 Fernández (San Sebastian). První zápas 0:2, postoupil AS Řím.

Arsenal - Sporting Lisabon 1:1 po prodl. (1:1, 1:0), na pen. 3:5
Branky: 19. Xhaka - 62. Goncalves. ČK: 118. Ugarte (Sporting). První zápas 2:2, postoupil Sporting.

Odvetná utkání Evropské konferenční ligy:

Sivasspor - Fiorentina 1:4 (1:1)
Branky: 35. Yesilyurt - 44. Cabral, 62. Milenkovič, 78. vlastní Gutas, 89. Castrovilli. ČK: 81. Arslan (Sivasspor). První zápas: 0:1, postoupila Fiorentina.

Djurgaarden - Lech Poznaň 0:3 (0:0)
Branky: 77. Marchwiňski, 90.+1 Kvekveskiri, 90.+2 Skóraš. ČK: 44. Danielson (Djurg.). První zápas: 0:2, postoupila Poznaň.

Slovan Bratislava - Basilej 2:2 po prodl. (2:2, 2:0), na pen. 1:4
Branky: 11. Abubakari, 17. Kucka - 53. Calafiori, 90.+3 Amdouni. První zápas: 2:2, postoupila Basilej.

West Ham United - AEK Larnaka 4:0 (1:0)
Branky: 47. a 49. Bowen, 21. Scamacca, 65. Mubama. ČK: 44. Ledes (Larnaka). První zápas: 2:0, postoupil West Ham.

Alkmaar - Lazio Řím 2:1 (1:1)
Branky: 28. Karlsson, 62. Pavlidis - 21. Felipe Anderson. První zápas: 2:1, postoupil Alkmaar.

Nice - Šeriff Tiraspol 3:1 (1:0)
Branky: 30. Laborde, 53. Moffi, 79. Brahímí - 54. Tapsoba. První zápas: 1:0, postoupilo Nice.

Villarreal - Anderlecht Brusel 0:1 (0:0)
Branka: 73. Slimaní. První zápas: 1:1, postoupil Anderlecht.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme