Derby chceme zvládnout. Pardubicím máme co vracet, hlásí asistent trenéra Hradce Hejkal

Fotbalisty Hradce Králové čeká v neděli večer zápas na hřišti rivala z Pardubic. Východočeské derby se bude hrát v nejvyšší domácí soutěži popáté, a i když si hradečtí celkově v první lize vedou v posledních dvou letech lépe, se svým rivalem nemají bilanci vzájemných utkání zrovna úspěšnou.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové v první fotbalové lize

Desáté kolo Fortuna ligy nabídne východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

„Utkání chceme zvládnout, protože poslední dvě derby jsme nezvládli. Prohráli jsme doma i venku. A ve třetím zápase od konce jsme remizovali proti deseti ještě v Ďolíčku. Takže rozhodně máme Pardubicím co vracet,“ uvědomuje si ne zrovna úspěšnou vzájemnou bilanci asistent trenéra hradeckého týmu Stanislav Hejkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desáté kolo Fortuna ligy nabídne mimo jiné také východočeské derby

Do derby půjdou jeho svěřenci povzbuzeni posledním ligovým vítězstvím nad Jabloncem. A také postupem v poháru, který na rozdíl od Hradce pardubičtí nezvládli, když vypadli s třetiligovými Velvary. „Psychické rozpoložení může hrát nějakou roli, protože jsme ve dvou zápasech za sebou udrželi nulu vzadu a vždycky se s tím pracuje líp,“ spoléhá na pozitivní emoce z posledních utkání jedna z opor Hradce, ofenzivní záložník Václav Pilař.

I když je královéhradeckým odchovancem, východočeské derby je pro něj něčím novým. „V extralize dorostu Pardubice nebyly a zápasy proti Pardubicím si pamatuji, jen když jsem byl v Jablonci, Olomouci nebo Plzni. Ale na derby si nevzpomínám,“ říká Pilař.

To trenér Hejkal byl u všech vzájemných zápasů mezi oběma rivaly za poslední dva roky. A věří, že tentokrát bude v duelu mezi čtrnáctým a desátým týmem prvoligové tabulky úspěšný.

Pardubice totiž z pěti domácích zápasů čtyřikrát neskórovaly. Navíc v poslední době hodně měnily sestavu. „Víme, s čím se Pardubice perou. Byla tam velká fluktuace hráčů, hodně hráčů jim odešlo na začátku ligy. Než si to sedne, je to vždycky složité. Těchto věcí budeme chtít využít,“ hlásí Hejkal.

Na druhou stranu si ale uvědomuje kvality pardubického trenéra Radoslava Kováče, který tým přebíral v minulé sezoně ve chvíli, kdy byl jasně poslední.

„Pozvednul to, protože když tam přišel, tak jsme si všichni mysleli, že je to jasný kandidát na sestup. Z těch mladých kluků ale udělal dobře fungující tým a v baráži ho zachránil. Takže klobouk dolů před ním. Pár hráčů mu odešlo, tak uvidíme, jak si Pardubice povedou dál,“ míní Hejkal.

Jak se říká, derby nemá favorita. To se potvrdilo v posledních vzájemných duelech, kdy Hradec proti Pardubicím body spíše ztrácel.

Také Pilař ví, že to bude na hřišti soupeře velmi složité. Ale doufá, že se podaří navázat na poslední ligový duel. „Asi nás tam nečeká nic lehkého vzhledem k té rivalitě. Pardubice budou doma, ale my se s tím musíme vypořádat. Věřím, že máme dostatečnou kvalitu, budeme silní v hlavě a potvrdíme tři body z Jablonce,“ doufá Pilař.

První východočeské derby sezony v nejvyšší fotbalové soutěži mezi Pardubicemi a Hradcem Králové začne v neděli v 18 hodin.

Tomáš Borovec, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme