Fotbalista Chorý měl dostat červenou kartu v zápase se Spartou, zjistila komise. Gól Slavie neplatil správně

Plzeňský fotbalista Tomáš Chorý měl v sobotním šlágru 10. kola první ligy na Spartě dostat červenou kartu za úder temenem hlavy do spánku Asgera Sörensena. Podle komise rozhodčích FAČR se sice nedá určit, zda si útočník Viktorie počínal úmyslně, nepřirozeným pohybem ale ohrozil zdraví soupeře. Branka Slavie při nedělní bezbrankové remíze v Teplicích neplatila kvůli ofsajdu správně a domácí Marek Beránek se předtím ve vápně faulu nedopustil.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Viktorie Plzeň Tomáš Chorý v souboji s Qazimem Lacim z AC Sparta Praha

Fotbalista Viktorie Plzeň Tomáš Chorý měl v zápase s AC Sparta Praha dostat červenou kartu | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: Profimedia

K souboji mezi Chorým a Sörensenem došlo v 74. minutě zápasu. Domácí stoper soupeře držel, následně plzeňský útočník zasáhl sparťana hlavou. Sudí Ondřej Pechanec nařídil přímý kop pro hosty, k zákroku Chorého se nevrátil a nezasáhl ani videorozhodčí Jan Machálek. Podle komise chybně.

„Rozhodčí měl vyloučit hráče hostujícího družstva za udeření soupeře temenem hlavy do oblasti spánku. V souboji se nejdříve dopustil přestupku držení hráč domácího družstva,“ uvedla komise v komuniké.

Sparta ovládla ligový šlágr s Plzní. Na Letné vyhrála 2:1 a v lize drží neporazitelnost i první místo

Číst článek

„Z dostupných záběrů nelze s jistotou prokázat úmysl hráče hostujícího družstva, jednalo se však o nepřirozený pohyb hlavy, a tím došlo k ohrožení zdraví soupeře. VAR (videorozhodčí) měl v tomto případě intervenovat,“ doplnila.

K souboji mezi Chorým a Sörensenem došlo na podzim i před necelým rokem. Plzeňský útočník tehdy rovněž zasáhl dánského obránce v souboji do hlavy, trestu ale unikl, což komise označila jako chybu.

Rozhodčí v sobotním šlágru, který vyhrála Sparta 2:1, naopak nechybovali při posouzení situace v nastavení první půle. Plzeňský Jan Kopic upadl ve vápně po zákroku Veljka Birmančeviče, podle komise se ale o faul na penaltu nejednalo.

„Hráč hostujícího družstva odehrál míč a následně došlo k běžnému kontaktu s hráčem domácího družstva,“ uvedla komise.

Neplatný gól Slavie

Správně si podle ní sudí počínali i v Teplicích, kde za polovinou druhého dějství po několikaminutovém přezkoumávání neuznali gól Slavie.

Videorozhodčí Jana Adámková správně odhalila, že se míč po střele od Mojmíra Chytila odrazil od paty Matěje Juráska, který stál za domácím gólmanem Tomášem Grigarem v ofsajdu.

Slavia ztratila v Teplicích, Boleslav doma porazila Bohemians. Východočeské derby vítěze nepoznalo

Číst článek

Trenér Pražanů Jindřich Trpišovský tvrdil, že Jurásek byl předtím faulován a měla se kopat penalta, podle komise ale neměl pravdu. „Domácí hráč zasáhl ve skluzu míč, o přestupek se nejednalo,“ vysvětlila komise.

Správně si podle ní vedl i sudí Jan Všetečka v utkání Zlína s Českými Budějovicemi (1:1), když v závěru po strkanici udělil domácímu brankáři Mateji Rakovanovi žlutou kartu.

„Z dostupných záběrů se mohlo zdát, že protestující hráč domácího družstva (Dominik Simerský) do rozhodčího strčil. Z detailu je však patrné, že strčil do vlastního brankáře a k fyzickému kontaktu mezi hráčem a rozhodčím nedošlo,“ uvedla komise, která podle manuálu od nové sezony komentuje v jednom kole vždy čtyři situace, které vyberou média.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme