Fotbalové mistrovství světa 2026 začne v Mexiku. Čechům se s novým formátem zvýšila šance na účast

Fotbalové mistrovství světa 2026 zatím zná jen tři ze 48 účastníků, ale už se ví, na jakém stadionu turnaj začne a kde vyvrcholí finálovým utkáním. Mezinárodní fotbalová federace FIFA totiž odtajnila harmonogram příštího mistrovství světa, které se uskuteční ve Spojených státech amerických, Mexiku a Kanadě.

Mexiko city/New Jersey Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První zápas mistrovství světa ve fotbale roku 2026 se odehraje na Aztéckém stadionu v Mexiko City

Fotbalové mistrovství světa 2026 začne v Mexiko city na Aztéckém stadionu | Foto: Carlos Perez-Gallardo | Zdroj: Reuters

Mistrovství světa ve fotbale začne 11. června 2026 na Aztéckém stadionu v Mexiko city. Na tomto slavném stánku se hrála finále světových šampionátů 1970 a 1986. Vejde se na něj 87,5 tisíce diváků, takže bude mít největší kapacitu ze všech šestnácti stadionů, na kterých se za dva roky bude hrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní fotbalová federace FIFA odtajnila harmonogram příštího mistrovství světa, které se za dva roky uskuteční ve Spojených státech amerických, Mexiku a Kanadě.

Finále se uskuteční 19. července 2026 v New Jersey na Metlife Stadium. Ten má kapacitu o pět tisíc menší než Aztécký stadion a někteří američtí fanoušci se této volbě docela podivují.

Na tomto čtrnáct let starém stadionu totiž běžně hrají dva týmy Národní ligy amerického fotbalu NFL New York Jets a New York Giants a dost často vidí zranění hráčů kvůli povrchu, kterým je umělá tráva. Ta ovšem bude pro mistrovství světa nahrazena přírodním pažitem.

I tak ale fanoušci označují MetLife stadium za nudný šedý stánek bez střechy. Na druhou stranu je jen dvacet kilometrů od centra New Yorku a místní hromadná doprava by měla zvládnout nával fanoušků.

Změna formátu

Na posledním mistrovství světa v Kataru odehrálo 32 mužstev celkem 64 zápasů. Tentokrát přibude dalších šestnáct týmů a odehraje se o 40 zápasů více. Stadionů bude celkem šestnáct, jedenáct amerických, tři mexické a dva kanadské.

Nejvytíženější bude AT&T stadium v Dallasu, kde se odehraje devět zápasů včetně semifinále. Nejmenší počet utkání dostala mexická města Guadalajara a Monterrey, kde se bude hrát po čtyřech utkáních.

Původně se počítalo se šestnácti základními skupinami po třech týmech, ale nakonec se bude hrát klasicky ve čtyřčlenných skupinách. Do play-off projdou vždy nejlepší dva celky a také dalších osm nejlepších ze třetích míst. Vyřazovací boje budou mít pět kol, takže finalisté šampionátu odehrají celkem osm zápasů.

Celkem pro evropské týmy přibyla tři místa, na minulém mistrovství v Kataru hrálo třináct národů a nyní jich bude šestnáct. Celkově odehraje kvalifikaci UEFA 55 týmů.

Češi nikdy neměli problém dostat se na EURO, když zde hrálo jen šestnáct týmů. Teoreticky tedy vzrostla šance, že by se Češi po dvaceti letech znovu na mistrovství světa vrátili.

Kvalifikace se teprve bude losovat, začne za rok v březnu a skončí asi po dvanácti měsících. Postoupit lze také na světovou baráž o dvě místa, tam se ale Evropa jako jediná nemůže dostat.

Petr Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme