Rodící se zázrak na severovýchodě Španělska. Katalánská Girona i po třinácti kolech vede La Ligu

Ty nejslavnější fotbalové soutěže v Evropě vedou většinou týmy, které byste na prvním místě tabulky čekali. Na jihu starého kontinentu ale prozatím vládne jeden menší tým. Španělská La Liga má po třinácti kolech nečekaného lídra. Je to Girona, která soutěž vede před takovými velkokluby, jako jsou Real Madrid nebo Barcelona.

Girona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemský fotbalista Daley Blind v červenobílém dresu Girony

Nizozemský fotbalista Daley Blind v červenobílém dresu Girony | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Přitom ještě předloni hrál klub druhou španělskou ligu a v minulém ročníku skončil mezi elitou desátý. Když pak na úvod aktuální sezony remizoval s Realem Sociedad, nikdo nepředpokládal, že by měl být celek kouče Michela po třetině soutěže první.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o tom, jak španělskou nejvyšší fotbalovou soutěž vede Girona

„To, co naši hráči předvádějí, je opravdu velké. Jsou sebevědomí a sjednocení - teď je složité porazit tým jako Girona.“

V probíhající sezoně se to podařilo jen druhému Realu Madrid. Útočným fotbalem naopak Girona překvapila už 11 soupeřů, naposledy vyhrála na hřišti Vallecana a ovládla tak už šesté venkovní utkání v řadě.

To se v historii soutěže povedlo jen fotbalistům Realu Madrid a Barceloně. Pro kouče týmu Michela je vedení v tabulce o to cennější, že jako hlavní trenér pomohl během tří let Gironě z druhé ligy až na vrchol.

„Sníme o těch nejvyšších metách, ale proto musíme každý den trénovat o něco lépe. O to se snažíme již tři roky, takovou dynamiku nezískáte přes noc. Když budeme pracovat i dál, může to být ještě větší.“

Trenér Michel má z čeho vybírat. V obraně Girony nastupuje vedle zkušeného Nizozemce Daleyho Blinda třeba i mladý stoper Eric Garcia, bývalý hráč Manchesteru City nebo Barcelony. V útoku se pak spoléhá na duo Ukrajinců Viktor Tsygankov, Artem Dovbyk a v kádru roste brazilská naděje Savio. Nejstarší členem týmu je Uruguayec Chistian Stuani, který doufá, že se výkonnost týmu bude ještě stoupat.

„Kdyby nám před sezónou někdo řekl, že se nám bude takhle dařit, měli bychom ho za blázna. Nechceme se z toho snu probudit, užíváme si to. Ale teď musíme přidat i něco navíc, už nejsme tým, který nikdo nezná. Je třeba se dál zlepšovat, jít krok po kroku.“

Spojení s Manchesterem City

Radost z překvapivě dobrého startu sezony má určitě i vedení Girony. Šéfem klubu a jedním ze spolumajitelů je Pere Guardiola, mladší bratr trenéra Manchesteru City Pepa.

Nejen to oba celky spojuje. Skoro polovinu španělského týmu totiž vlastní City Football Group, společnost, která právě anglický klub ovládá. Girona, která před startem sezony doufala, že nebude bojovat o setrvání v La lize, tak teď soutěž vede a díky majitelům nemusí řešit ani finanční problémy.

Tadeáš Skalický, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme