Čeští hokejisté slaví na juniorském mistrovství světa bronz, zápas rozhodli pěti góly ve třetí třetině

Čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 20 let získali bronz a navázali na loňské stříbrné medaile. V utkání o 3. místo porazili Finsko 8:5, přestože ještě ve 40. minutě prohrávali 2:5. Vítězný gól vstřelil v čase 58:19 obránce Tomáš Hamara. Následně ještě výběr trenéra Patrika Augusty dvakrát skóroval při power play soupeře do prázdné branky.

Göteborg (Aktualizováno: 18:33 5. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Rymon slaví gól, kterým Češi zvýšili na 7:5 nad Finskem

Dominik Rymon slaví gól, kterým Češi zvýšili na 7:5 nad Finskem | Foto: Michael Erichsen/Bildbyran/Sipa USA | Zdroj: Reuters

První šanci měl hned v úvodu Eduard Šalé, který se dostal před gólmana Niklase Kokka, přehodil si puk z forhendu do bekhendu, ale zamířil vedle. V čase 6:15 se radovali z vedení Finové. Rasmus Kumpulainen si našel střeleckou pozici mezi kruhy a přes stínícího Koskipirttiho zamířil přesně do levého horního rohu branky Michaela Hrabala.

ONLINE: Česko - Finsko 8:5

Číst článek

Za 90 sekund už český tým prohrával 0:2. Jani Nyman se po přihrávce Aleksanteriho  Kaskimäkiho trefil z levého kruhu opět přes clonu před českou brankou k bližší tyči. Hrabala, který dosud odchytal celý turnaj, vystřídal v brankovišti Jakub Vondraš.

Češi se vzápětí ubránili při vyloučení Aleše Čecha a ve 14. minutě zamířil Oiva Keskinen z pravého kruhu do horní tyče. V čase 16:16 při vyloučení Pieniniemiho nabil Matyáš Melovský z levého kruhu na pravý Jiřímu Kulichovi, který střelou na lapačku poprvé překonal přesouvajícího se Kokka.

V úvodu druhé části na Vondraše nevyzrál Konsta Helenius a sérií střel ani Nyman. Ve 29. minutě při vyloučení Otto Salina po kombinaci Melovského a Ondřeje Bechera prostřelil finského gólmana z pozice mezi kruhy Jakub Štancl a vyrovnal. Za 15 sekund ale opět vedli Finové. Nyman se uvolnil od levého mantinelu a předložil puk Heleniusovi, jenž zamířil nad přesouvajícího se Vondraše.

Za 19 vteřin Seveřané opět rozebrali českou defenzivu a po pasu Kaspera Kulonummiho zamířil do odkryté branky Leni Hämeenaho, který navíc v 35. minutě upravil už na 5:2. Při Štanclově trestu projel po pravé straně, obhodil si obránce Hamaru a bekhendovým blafákem vyzrál na Vondraše.

Snížit se podařilo 55 sekund před koncem druhé části v oslabení při pobytu Matyáše Šapovaliva na trestné lavici Becherovi, jenž po Štanclově dlouhé přihrávce překonal Kokka na vyrážečku.

V 45. minutě proměnil Augustův tým i třetí přesilovku v utkání. Kaskimäkiho vrátil po 11 sekundách z trestné lavice svým šestým gólem na turnaji Kulich. Melovský mu svou třetí asistencí v zápase nabil tentokrát za pravý kruh a Kokkova lapačka po ráně hráče s jedním startem v NHL v dresu Buffala sáhla do prázdna.

V polovině třetí třetiny odolali Češi při trestu Tomáše Galvase a v oslabení ještě zahrozil Becher. Kouč Augusta sáhl tři minuty a 56 sekund před koncem k power play a v čase 58:04 vyrovnal z dorážky po Kulichově střele Becher. Za 15 sekund otočil skóre Hamara, který prostřelil Kokka od modré čáry.

Za dalších 33 vteřin při hře Finů bez gólmana Dominik Rymon obral o puk Kärkiho a pojistil náskok. Za dvě vteřiny hned po vhazovaní ještě trefil prázdnou branku Becher a dovršil výsledek.

Loni v Halifaxu došli čeští mladíci až do finále a vybojovali první medaili po 18 letech.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu - o 3. místo:

Česko - Finsko 8:5 (1:2, 2:3, 5:0)

Branky a nahrávky: 17. Kulich (Melovský, Hamara), 29. Štancl (Melovský, Becher), 40. Becher (Štancl, A. Čech), 45. Kulich (Melovský, Hamara), 59. Becher (Kulich, Šalé), 59. Hamara (Kulich, Becher), 59. Rymon, 59. Becher - 7. Kumpulainen, 8. Nyman (Kaskimäki, J. Pulkkinen), 29. Helenius (Nyman, Kaskimäki), 30. Hämeenaho (Kulonummi, Lassila), 35. Hämeenaho (Kulonummi, Keskinen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Murray (Kan.) - Nyquist (Švéd.), Rampír (ČR). Vyloučení: 5:4. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 9647.

Sestavy:
Česko: Hrabal (8. Vondraš) - Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Bareš, Melovský, S. Redlich - Rymon, Becher, Štancl - Maštalířský, M. Přibyl, Židlický - Hujer. Trenér: P. Augusta.
Finsko: Kokko - Kulonummi, J. Pulkkinen, Salin, Pieniniemi, Kangas, Kärki, Väisänen - Hämeenaho, Lassila, Naukkarinen - Nyman, Helenius, Kaskimäki - Halttunen, Keskinen, Männistö - Koskipirtti, Bau, Kumpulainen. Trenér: Mikkola.

ČTK, rej, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme