České hokejistky se utkají ve vyprodané hale s Kanadou. Na čí stranu se přikloní fanoušci v Torontu?

V Bramptonu nedaleko Toronta nastane historický okamžik pro český ženský hokej. Národní tým tam hodinu po české půlnoci vůbec poprvé nastoupí proti Kanadě. Navíc v unikátní kulise – pětitisícová hala je na utkání domácího týmu vyprodaná. Pro české reprezentantky, jejich kanadskou trenérku i pro Čechokanaďany v hledišti byl generálkou na tento velký večer první zápas Češek na turnaji, ve kterém porazily Japonky 2:1 v prodloužení.

Toronto Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Werner v československém dresu

Jiří Werner v československém dresu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Úvodní zápas Češek proti Japonkám sem do Bramptonu, asi 30 minut jízdy od centra Toronta, nepřilákal zrovna davy. Vyrazila sem například část českokanadské komunity tady v Torontu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komu budou fandit Češi žijící v Kanadě? Poslechněte si reportáž zpravodaje Českého rozhlasu Jana Kaliby

Jiří Werner tu žije více než půl století. Na hokej tu běžně nechodí, ale tentokrát přišel.

„Já osobně se rád dívám na ženský tenis i hokej. Zdá se mi to takový víc bližší. Pro nás amatéry, co na sport jen koukáme, jen ten mužský jak z jiného světa,“ říká Werner.

Přišel fandit v československém modrém dresu: se lvíčkem ve znaku a se zavazováním na šňůrku.

„To je na počest Jiřího Holíka, československého reprezentanta. Byl to dárek k narozeninám, ten jsem dostal já jako Jiří a bratr jako Jaroslav. Mám to na sobě poprvé po jedenácti letech, vzal jsem si to na tuto hru a vzpomínám, když jsem se díval na hokej v 60. letech. To je ten hokej, co já jsem znal: československá reprezentace,“ popisuje Werner.

Rodiče trenérky mají jasno

V současných červených českých dresech sedí i kanadský pár, Edna a Jerry MacLeodovi,  rodiče trenérky české reprezentace v ženském ledním hokeji.

„Teď jsme hrdí Češi. Dres si necháme i na pátečním utkání Češek proti naší vlastní zemi,“ říká rázně Edna MacLeodová.

Rodiče trenérky ženské reprezentace Carly MacLeodové budou fandit Česku | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Trenérka Carla MacLeodová se směje, když slyší vyprávění svých rodičů. „Oni vždycky byli mými nejlepšími fanoušky a pro mě to moc znamená. Takže vědí, že když hraje Česko, jsme všichni Češi, a Kanadě můžou fandit, když bude hrát s někým jiným,“ popisuje rodinný systém trenérka.

„Už v tom umějí chodit a já jsem nadšená. Být doma v Kanadě a koučovat tým proti Kanadě, to pro mě bude příjemné, ale pořád je to práce,“ dodává MacLeodová.

Gólem na 2:1 v prodloužení české hokejistky a jejich kanadská trenérka úvodní zápas práce proti Japonkám zvládly. Teď je čeká úplně jiná liga – jak na hřišti, tak v hledišti. Utkání Kanada-Česko je tu už dlouho beznadějně vyprodané.

Bude tak neobyčejným zážitkem třeba i pro Terezu Vanišovou, která v Kanadě hraje i přes rok - v Torontu strávila uplynulou sezonu.

„Je to super. To člověka vždycky nabudí víc, když lidi přijdou. Ve vyprodaných halách většinou nehrajeme, o to větší zážitek to bude,“ říká Vanišová. 

Na neobyčejný zážitek je připravena i reprezentantka Tereza Vanišová | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

A pro zdejší Čechokanaďany zároveň dilema.

„Myslím, že začnu fandit Češkám. Když by to pak ale bylo 5:0 nebo 10:0, což si myslím, že je možné, tak bych se asi přehodil na Kanaďanky. Vím, že to není fér, ale to holt my čeští Kanaďané máme takové dilema – nevíme komu fandit,“ směje se Jiří Werner ve svém modrém dresu hokejového týmu Československa z dob, kdy tam ještě žil a kdy za něj váleli bratři Holíkové.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme