Nedomanský slaví 80. narozeniny. Legendární hokejový útočník odehrál 220 zápasů za reprezentaci

Václav Nedomanský slaví 80. narozeniny. Hokejový útočník, mistr světa z roku 1972, zanechal velmi výraznou stopu v kanadsko americké NHL. Připomeňte si jeho úspěšnou sportovní kariéru.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Nedomanský

Václav Nedomanský byl v roce 2019 uveden do Hokejové síně slávy v Torontu | Zdroj: Profimedia

Bývalý československý hokejový útočník Václav Nedomanský získal dvě olympijské medaile a v roce 1972 pomohl Československu vybojovat titul mistra světa. Výraznou stopu zanechal v NHL, na českých zimních stadionech dodnes vzpomínají na jeho elegantní bruslařskou techniku. Ve čtvrtek slaví mu 80. narozeniny. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vyprávění Václava Nedomanského o emigraci i expozici v Hokejové síni slávy

„Jedeme dva na jednoho. Nedomanský střílí a dává gól,“ okomentoval Stanislav Sigmund gól Václava Nedomanského do sovětské branky na mistrovství světa v roce 1972.

Povedenou akci tehdy vypracoval Vladimír Martinec, obelstil obránce, nahrál najíždějícímu Nedomanskému a ten překonal Vladislava Tretiaka v brance tehdejšího Sovětského svazu.

Pozdní debut v NHL

Za československou reprezentaci odehrál celkem 220 zápasů v nichž nastřílel 163 gólů. Pro emigraci se rozhodl už v hokejové pokročilém věku. Debut v NHL zaznamenal v roce 1977, kdy mu bylo 33 let. V NHL odehrál 421 zápasů. Emigrovat ho přinutila tehdejší politická situace. Odchod do NHL byl pro Nedomanského zásadním krokem.

„Bylo to důležité a bylo to nutné, protože moje kariéra v Československu byla u konce, takže nebyla jiná možnost, protože hokejový svaz nebyl ochotný jednat a pustit mě. Takže jsem udělal rozhodnutí, které bylo pro naši rodinu důležité,“ vysvětloval okolnosti emigrace Nedomanský.

Říkají mu Big Ned, tedy velký Ned. Jako druhý Čech v historii byl v roce 2019 slavnostně uveden do Hokejové síně slávy v Torontu. Bývalý kanonýr se dočkal této pocty pět let po brankáři Dominiku Haškovi. Expozici, která připomínala jeho život a hokejové úspěchy, si prohlížel se zájmem.

„Je to samozřejmě příjemné. Málokdo to dovede napodobit stylem, kterým se to odehrává v Kanadě nebo v Americe,“ pochvaloval si Nedomanský.

Rodák z Hodonína dokázal skloubit studium vysoké školy a vrcholový sport. Věnoval se biologii, studoval Fakultu tělesné výchovy. Po nasbírání životních zkušenosti porovnával podmínky sportovců ke studiu v České republice a za oceánem.

Kamil Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme