‚Nutili ho pracovat, i když byl nemocný. Zemřel.‘ Nové fotbalové kartičky připomínají mrtvé dělníky z Kataru

Projekt Cards of Quatar, tedy Karty Kataru, investigativní skupiny Blankspot připomíná oběti výstavby areálu katarského mistrovství světa ve fotbale pořádané federací FIFA. Formou fotbalových kartiček upozorňuje na osudy těch, kteří během stavby zahynuli.

Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci v Dauhá staví stadiony pro fotbalové mistrovství světa v roce 2020.

Dělníci v Dauhá staví stadiony pro fotbalové mistrovství světa v roce 2020. | Zdroj: Reuters

Na první pohled vypadají jako běžné sběratelské karty fotbalových hráčů. Upozorňují však na osudy migrantů, kteří do Kataru odjeli za prací.

Je to mystifikace, říká expert o údajné uhlíkové neutralitě katarského mistrovství světa ve fotbale

Číst článek

Na stavbě jich podle oficiálních statistik zemřelo kolem 6500, píše The Guardian. Skutečná čísla ale mohou být vyšší.

Autoři projektu zaznamenali osudy 33 pracovníků z Nepálu, Bangladéše a Indie, kteří během práce na výstavbě areálu přišli o život. Na kartách jsou vždy vyobrazeni s fotografií a věkem. To vše je ještě doplněno texty nebo rozhovory, které obsahují i silné svědectví jejich pozůstalých.

„Před 19 lety odcestoval manžel Sity Kumari Kubir Singh BK do Kataru, aby zajistil budoucnost svých dvou dcer a syna. Měl se brzy vrátit domů. Při svém posledním rozhovoru s rodinou řekl, že s Katarem skončil. Bylo však příliš pozdě,“ říká vdova Sita Kumari.

Podmínky dělníků v Kataru jsou drastické, říká ředitelka Amnesty International

Číst článek

Podle rodiny společnost, pro kterou Kubir Singh BK pracoval dvě dekády, nezajistila, aby se mu dostalo potřebné péče, když onemocněl, a tak zemřel. „Nutili ho pracovat, i když byl nemocný. Nyní jsme bez podpory a máme obavy o budoucnost,“ objevuje se na jedné z karet.

Katar v současnosti čelí kritice hned z několika směrů. Upozorňováno je nejen na vysokou míru korupce v zemi a porušování lidských práv, zejména práv žen nebo homosexuálů, ale právě i na podmínky, za kterých celý areál fotbalového mistrovství během dvanácti let vznikal. Kritiku akcentují zejména lidskoprávní organizace.

Svůj postoj ale vyjádřila i britská vysílací stanice BBC One, která slavnostní zahajovací ceremoniál mistrovství za miliony liber odmítla přenášet.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme