Běžkyně Mezuliáníková a Mäki jsou v Tokiu v semifinále, obě zaběhly své osobní rekordy

České běžkyně Diana Mezuliáníková a Kristiina Mäki postoupily na olympijských hrách v Tokiu do semifinále závodu na 1500 metrů. Obě si vylepšily osobní rekord a ve svých rozbězích obsadily shodně šesté, tedy poslední postupové místo. Simona Vrzalová byla výrazně pomalejší a k postupu měla daleko. Tyčkařka Romana Maláčová v kvalifikaci poznamenané deštěm neuspěla.

Tokio (Aktualizováno: 15:28 2. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká běžkyně Diana Mezuliáníková

Česká běžkyně Diana Mezuliáníková | Foto: Lucy Nicholson | Zdroj: Reuters

Mäki se v prvním běhu nezalekla soupeřek, které měly na kontě podstatně lepší časy. Dravým finišem proklouzla na šesté místo v čase 4:04,55 a sedm měsíců po porodu syna Kaapa si vylepšila o více než dvě sekundy osobní rekord z mistrovství světa v Dauhá v roce 2019, kde také postoupila do semifinále.

Kajakář Dostál ovládl kilometrovou rozjížďku a je v semifinále, postupují i bratři Fuksové

Číst článek

„Je skvělé mít osobák a ještě postoupit. Přála jsem si alespoň jednu věc a splnily se mi obě,“ řekla Mäki pro Radiožurnál. Svůj nejlepší čas zaběhla sedm měsíců po porodu. „Dnes je to přesně sedm měsíců. Moc jsem s postupem a osobním rekordem nepočítala. Myslela jsem, že ještě budu muset dotrénovat, ale očividně stačilo půl roku,“ usmívala se běžkyně.

Podobně si vedla Mezuliáníková ve druhém běhu, který navzdory pádu v posledním kole vyhrála největší favoritka Sifan Hassanová z Nizozemska. Česká běžkyně za ní zaostala jen o 32 setin a čas 4:05,49 také znamenal vylepšení jejího dosavadního tři roky starého maxima ze Zlaté tretry.

„Poslední třístovku se mi zdálo zvláštní, jak vpředu jsem. Čekala jsem, že budeme spolu bojovat víc, ony se ukázaly skoro až na šachovnici. Nebyla jsem si úplně jistá, neměla jsem vypočítáno, jestli jsem na těch postupových příčkách, takže jsem čekala až na tabuli. Pak jsem se radovala, že to vyšlo aspoň na to poslední postupové místo,“ uvedla Mezuliáníková. Hassanová udělala první krok k plánovanému zisku tří zlatých medailí, večer ji čeká finále běhu na 5000 metrů.

Nejrychlejší byl závěrečný třetí rozběh, v němž Faith Kipyegonová z Keni zaběhla 4:01,40. Vrzalová neudržela nasazené tempo a doběhla poslední v čase 4:19,46. „Celá sezona byla špatná a tak vypadal i dnešní závod, prostě bída, vůbec mi to neběhá, úplná katastrofa. Byla jsem i na krvi a nic,“ komentovala své vystoupení pátá žena ME 2018 v Berlíně.

Maláčová v kvalifikaci tyčkařek zdolala napotřetí výšku 440 centimetrů. Laťka o 15 centimetrů výš už byla nad její síly. Neprolomila tak prokletí kvalifikací, v nichž ještě nikdy na velké akci nepostoupila, přestože se jich účastní už od mistrovství světa v roce 2009 v Berlíně.

Světový rekordman v běhu na 400 metrů Jihoafričan Wayde van Niekerk olympijské zlato neobhájí. V sezoně, v níž ho sužují zdravotní problémy, zaběhl v semifinále jen 45,14 a do finále nepostoupil. Nejlepší čas 43,88 měl olympijský vítěz z Londýna Kirani James z Grenady.

Jakub Marek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme