‚Pokus diktovat podmínky je nepřijatelný.‘ Ruský ministr sportu se ohradil proti vyloučení sportovců

Ruský ministr sportu Oleg Matycin označil výzvu 35 zemí k vyloučení Ruska a Běloruska kvůli invazi na Ukrajinu z olympijských her v roce 2024 za nepřijatelný. Uvedla to agentura TASS.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr sportu Oleg Matycin

Ruský ministr sportu Oleg Matycin | Zdroj: Reuters

Na vyloučení obou zemí z letních her v Paříži se shodli ministři sportu a další vrcholní představitelé 35 zemí včetně USA, Německa, Austrálie nebo České republiky na páteční on-line konferenci.

Ruští sportovci na olympiádě znamenají tisíce mrtvých Ukrajinců, kritizuje Dominik Hašek

Číst článek

Reagovali tak na snahy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) umožnit Rusům a Bělorusům start pod pěti kruhy. Sportovci obou zemí se od začátku invaze loni v únoru nesmí účastnit většiny mezinárodních soutěží.

Matycin se proti požadavku ohradil. „Jde o přímý zásah do chodu nezávislé mezinárodní sportovní organizace. Pokus ministrů diktovat podmínky účasti sportovců je zcela nepřijatelný,“ prohlásil.

Neutrální atleti

Podle návrhu MOV by Rusové a Bělorusové mohli v Paříži startovat jako neutrální atleti. Jejich návrat do soutěží zdůvodnil prohlášením Organizace spojených národů, která vyloučení Rusů a Bělorusů označila za diskriminaci.

„V přímém přenosu vidíme snahu rozbít jednotu mezinárodního sportu i celé olympijské hnutí. Snahu, aby se sport stal nátlakovým nástrojem k řešení politických záležitostí,“ uvedl Matycin.

Za ponižující označil návrh polského ministra sportu Kamila Bortniczuka, podle kterého by mohl na olympijských hrách stejně jako v minulosti startovat tým uprchlíků, tvořený i ruskými a běloruskými disidenty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme